Război în Ucraina – ziua 59
Londra susține că forțele ruse n-au inregistrat progrese majore în ultimele 24 de ore
Forţele navale ruse nu au realizat progrese majore în ultimele 24 de ore în pofida intensificării activităţii, în condiţiile în care contraatacurile ucrainene continuă să le obstrucţioneze eforturile, a anunţat sâmbătă serviciul britanic de informaţii militare, relatează Reuters, citată ed Agerpres.
În pofida faptului că Rusia pretinde că a cucerit portul Mariupol, luptele grele continuă să facă să eşueze tentativele Moscovei de a ocupa oraşul, afectându-i avansul în regiunea Donbas, a postat pe Twitter Ministerul Apărării într-un buletin de informaţii regulat.
Forţele aeriene şi navale ruse nu au reuşit să-şi impună controlul, din cauza eficienţei apărării aeriene şi navale ucrainene, a mai precizat sursa citată.
Reuters menţionează că nu a putut verifica independent informaţiile.
Secretarul general al ONU merge săptămâna viitoare în Rusia și Ucraina, pentru a purta tratative de pace
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va vizita săptămâna viitoare Rusia, unde va fi primit de Vladimir Putin, iar două zile mai târziu va merge în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, notează AFP.
„Marţi, 26 aprilie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va sosi la Moscova pentru discuţii cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. El va fi primit şi de preşedintele Vladimir Putin”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
ONU a confirmat ulterior această vizită, care va marca prima întâlnire dintre Antonio Guterres şi Vladimir Putin de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.
Şeful ONU va vizita apoi Ucraina unde „va avea o întâlnire cu ministrul de externe Dmitro Kuleba şi va fi primit de preşedintele Volodimir Zelenski la 28 aprilie”, a anunţat Organizaţia într-un comunicat.
De asemenea, Antonio Guterres intenţionează să se întâlnească la faţa locului cu echipele agenţiilor ONU „pentru a discuta despre o consolidare a ajutorului umanitar destinat ucrainenilor”.
Antonio Guterres le-a trimis marţi scrisori preşedintelui Putin şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, cerând să fie primit la Moscova şi Kiev.
De la începutul intervenţiei ruse în Ucraina la 24 februarie, ONU a fost marginalizată în conflict, printre altele din cauza rupturii provocate de această criză între cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, din care Moscova face parte împreună cu Washington, Paris, Londra şi Beijing.
De când Antonio Guterres a afirmat că Rusia încalcă Carta ONU prin trimiterea de trupe în Ucraina, preşedintele rus a declinat orice contact cu şeful ONU, refuzând să discute cu acesta la telefon.
Antonio Guterres a avut, de asemenea, puţine contacte cu preşedintele ucrainean, cu care a purtat o singură convorbire telefonică, la 26 februarie.
Marţi, el a denunţat noua ofensivă rusă în estul Ucrainei şi a cerut ambelor părţi să înceteze lupta pentru o „pauză umanitară” de patru zile cu ocazia Paştelui ortodox.
Statele Unite își invită aliații să discute despre apărarea Ucrainei pe termen lung
Pentagonul a invitat 40 de ţări aliate să se întâlnească în Germania marţi pentru a discuta despre nevoile de securitate pe termen lung ale Ucrainei, în timp ce Kievul continuă luptele împotriva armatei ruse în sudul şi estul ţării, notează AFP, relatează Agerpres.
Miniştrii ai apărării şi generali cu rang înalt din 20 de ţări, membre sau nu ale NATO, au acceptat deja invitaţia secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, de a se întâlni la baza americană Ramstein din vestul Statelor Unite, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Potrivit acestuia, întâlnirea va face posibilă analizarea problemei ajutorului pe care partenerii Ucrainei l-ar putea fi oferi pentru întărirea puterii sale militare, odată cu încheierea războiului.
Unul dintre lucrurile dorite de Lloyd Austin cu această ocazie „este deschiderea discuţiilor între ţări cu vederi similare privind relaţiile de apărare pe termen lung de care va avea nevoie Ucraina” ulterior, a precizat John Kirby presei.
„Este vorba în principal de modernizare şi de a se asigura ca armata lor să fie în continuare puternică şi capabilă de a funcţiona în viitor. Nu este vorba de garanţii de securitate, ci de dispozitivul lor militar real”, a adăugat purtătorul de cuvânt al apărării americane.
Această întâlnire intervine după aproape două luni de război în care armata Kievului a reuşit să respingă asalturile ruse în nord, în jurul capitalei, în timp ce estul ţării, parţial sub control rus, se confruntă cu o nouă ofensivă din partea armatei lui Vladimir Putin.
Statele Unite au coordonat furnizarea de echipamente militare, în special muniţie, din aproximativ 30 de ţări pentru a veni în ajutorul forţelor ucrainene.
Prelungirea acestei asistenţe va fi pe masă, împreună cu un inventar al capacităţilor industriale din ţările partenere pentru a determina modul în care producătorii de arme pot continua să ajute Ucraina, a spus John Kirby.
Această întâlnire nu are loc în cadrul NATO şi ar putea să nu conducă la vreun progres concret în viitorul imediat, a avertizat el.