Prima pagină » Avantajele fiscale ale pensiilor facultative

Avantajele fiscale ale pensiilor facultative

Avantajele fiscale ale fondurilor de pensii facultative sunt mult supraevaluate in mesajele publicitare. In realitate, tratamentul fiscal reprezinta un mare inconvenient.

Orice agent de vanzari iti va spune ca fondurile de pensii facultative beneficiaza de puternice avantaje fiscale, care fac aceste produse extrem de avantajoase. Din pacate, ceea ce se promoveaza cel mai frecvent este un avantaj iluzoriu.

Facilitatile fiscale se acorda pentru salariati si pentru persoanele care obtin venituri din activitati independente.

Tratamentul fiscal face insa neatractiva plata unor contributii mai mari de 400 euro pe an. Tinand cont de aceasta limitare, tot ce poti spera de la fondurile de pensii facultative este sa acumulezi o suma de bani, pe care sa o retragi integral sau in transe, in momentul pensionarii. Un fel de bonus de pensionare.

Impozitatea contributiilor

Pentru contributiile platite la fondurile de pensii facultative, beneficiezi de o deducere de 400 euro pe an. Aceasta se aplica pentru persoanele ce obtin venituri din salarii si din activitati independente.

Pentru salariati, efectul fiscal este diferit, in functie de cine suporta plata contributiilor: angajatul sau angajatorul.

1. Contributii platite de angajator

Avantajele fiscale sunt maxime daca aceste contributii se platesc de catre angajator. In acest caz, contributiile sunt integral deductibile, in limita a 400 euro pe an si nu se platesc contributii sociale si nici impozit pe venit pentru aceste sume.

Acesta este cazul in care regimul fiscal este cel mai avantajos, insa doar daca valoarea anuala a contributiilor nu trece de 400 euro.

2.  Contributii platite de participant (salariat sau persoana cu venituri din activitati independente)

In cazul in care participantul isi platesc singur contributiile (fara aportul angatorului), regimul fiscal este diferit. Deducerea anuala de 400 euro se aplica doar la calculul impozitului pe venit. Pentru contributiile sociale nu exista nicio deducere.

In cazul persoanelor care obtin venituri din activitati independente, deducerea se aplica doar daca venitul net este determinat in sistem real.

In al doilea caz, avem de-a face cu o deductibilitate partiala a contributiilor.

Daca platesti contributii mai mari de 400 euro pe an, nu mai exista niciun avantaj fiscal. Sumele virate la fondul de pensie se achita din venituri deja impozitate.

Aceste avantaje fiscale sunt insa o amagire, chiar si in varianta cand contributiile sunt integral deductibile. Acest lucru nu reprezinta niciun avantaj, asa cum iti vom arata in continuare.

Impozitarea investitiilor

Cel mai mare avantaj fiscal al fondurilor de pensii facultative trece deseori neobservat. Acesta consta in neimpozitarea veniturilor obtinute din investitii.

Prin urmare, administratorul fondului investeste banii in diverse plasamente si obtine venituri din dobanzi sau din cresterea valorii actiunilor.

Pentru aceste venituri, nu se plateste niciun impozit si toate aceste castiguri se acumuleaza in contul tau pensie.

Daca ai fi mers la banca sa faci un depozit sau ai fi facut investii pe bursa sau la un fond mutual, ai fi platit un impozit de 16% pe castig. Plasand banii la fondul de pensii eviti acest impozit, nu pentru 1 an sau 2 ani, ci pe toata perioada de contributie.

Daca ai 25 ani si platesti contributii pana la 65 ani, timp de 40 ani toate veniturile obtinute din investitii vor fi neimpozitate. Beneficiile devin foarte mari pe termen lung.

Impozitarea pensiei facultative

Atunci cand indeplinesti conditiile pentru incasarea pensiei facultative, statul iti va impozita acest venit. In prezent, se aplica acelasi tratament fiscal, cumulat, pentru toate veniturile din pensii, indiferent ca este pensie de stat sau privata.

Pentru veniturile din pensii, se retin contributii la asigurari sociale si impozit pe venit. Un exemplu de calcul este prezentat in ghidul de pensii private.

Impozitarea se va aplica asupra tuturor sumelor care se retrag din contul de pensie facultativa, care constau in:

  • veniturile obtinute din investitii la fond (care pana acum nu fost impozitate);
  • contributiile nete platite de participant (ce au ca sursa venitul obtinut de participant in perioada activa a vietii)

Asa cum am aratat anterior, veniturile din investitii au fost scutite de la impozitare, astfel ca este echitabil ca ele sunt impozitate o singura data, la retragerea banilor din cont.

Problema apare la impozitarea contributiilor. Daca ai fost salariat si angajatorul ti-a platit contributii anuale de pana in 400 euro, atunci impozitarea finala este normala. Anterior, aceste contributii s-au achitat din venitul brut, iar acum se impoziteaza o singura data. Asa cum se observa, deducerea de 400 euro nu reprezinta niciun avantaj fiscal, ci doar o amanare a impozitarii.

Daca insa ai platit contributii mai mari de 400 euro pe an, vei fi supus unei duble impozitari. Contributiile ce depasesc pragul de 400 euro pe an s-au achitat din venitul net, deci din sume deja impozitate. La pensie, aceeasi bani se vor impozita din nou.

Cu aceeasi situatie se confrunta si persoanele care isi platesc singure contributiile la fond, fie ca vorbim de salariati sau de persoane ce obtin venituri din activitati independente.

In cazul lor, dezavantajele sunt si mai mari deoarece deducerea de 400 euro nu se aplica si la calculul contributiilor sociale. Altfel spus, vor plati contributii sociale de 2 ori pentru aceeasi suma:

  • atunci cand obtin venitul, din care platesc contributia la fondul de pensie;
  • atunci cand isi retrag contributiile de la fond, sub forma unei pensii private.
Scroll to Top