Prima pagină » Bancile cu cele mai mici comisioane

Bancile cu cele mai mici comisioane

Topul băncilor mari după profitul înregistrat:

Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după ac­ti­ve, a fost în primul semestru (S1) din 2020 lider şi în topul ce­lor mai profitabile bănci, ca şi anul trecut, raportând un profit net de 607,4 mil. lei, în scădere cu 28,4% faţă de nivelul din S1/2019.

Pe locul al doilea se plasează grupul BCR, care include a doua cea mai mare bancă de pe piaţa locală, cu un câştig net de 498,9 mil. lei în S1/2020, după ce în S1/2019 banca înregistrase o pierdere netă de 20,8 mil. lei, ca urmare a constituirii unui provizion excepţional.

BRD-SocGen, plasată pe locul 3 în topul după active, a ocupat aceeaşi poziţie şi în topul celor mai profitabile bănci mari, cu un câştig net de 405 mil. lei în S1/2020, în scădere cu aproape 50% comparativ cu S1/2019.

Rezultatele nete cumulate ale celor mai mari trei bănci din România aflate pe podium în topul câştigurilor au totalizat 1,5 mld. lei în S1/2020, reprezentând 54% din câştigul întregului sistem bancar.

Locul 4 în topul celor mai profitabile bănci mari a revenit în primul semestru ING Bank, sucursala locală a grupului olandez cu acelaşi nu­me, care a obţinut un profit net de 320 mil. lei, cu 17% sub nivelul raportat pentru S1/2019.

Grupul italian UniCredit, care deţine a cincea cea mai mare bancă de pe piaţa româ­neas­că după active, a ocupat aceeaşi poziţie şi în topul celor mai profitabile bănci mari, cu un pro­fit net consolidat de 62 mil. euro (echiva­lentul a 298 mil. lei) din operaţiunile din Ro­mânia în S1/2020, potrivit rezultatelor finan­cia­re anunţate la Milano. Comparativ cu pri­mul semestru din 2019, câştigul net al UniCredit este în scădere cu circa 18%.

Se observă că cele mai mari cinci bănci după active – Banca Transilvania, BCR, BRD, ING Bank şi UniCredit – au fost în S1/2020 şi în top 5 al celor mai profitabile bănci de pe piaţa ro­mânească, câştigul cumulat al celor cinci in­sti­tu­ţii de credit fiind de 2,13 mld. lei, ceea ce re­pre­zin­tă aproximativ 76% din profitul în­tre­gului sis­tem bancar din primul semestru din acest an.

Câştigul cumulat net al celor mai mari 10 bănci după active de pe piaţa românească a fost de 2,67 mld. lei în S1/2020, în scădere faţă de S1/2019, reprezentând peste 95,3% din profitul sistemului bancar.

Întregul sistem bancar românesc, format din 33 de bănci, a obţinut în primul semestru din acest an un profit net de aproximativ 2,8 mld. lei, peste profitul din aceeaşi perioadă a anului 2019, de circa 2,77 mld. lei, potrivit datelor BNR

 

Bancile cu cele mai mici comisioane:

BRD este cea mai scumpa banca din Romania in privinta comisioanelor aferente unui cont cu card si internet/mobile banking pentru persoanele fizice, conform analizei costurilor practicate de toate bancile romanesti.

Analiza a luat in calcul un numar de 15 comisioane practicate de 20 de banci pentru administrarea si operatiunile de plati si incasari aferente unui cont, cu card si serviciile de internet si mobile banking.

Astfel, la BRD, suma celor 15 comisioane ajunge la aproape 70 de lei, comparativ cu doar 18,5 lei la CEC Bank, cea mai ieftina banca dintre cele mari, clasice, daca nu luam in considerare Alior Bank, care ofera servicii doar in cadrul magazinelor Telekom.

Comisioanele practicate de BRD sunt de aproape doua ori mai mari decat costul mediu din piata bancara, de 40 de lei.

Printre cele mai mari comisioane ale BRD sunt cele pentru administrarea unui cont (4,2 lei lunar), interogararea soldului de pe card la alte banci (4,5 lei), retrageri de numerar de pe card la bancomatele BRD (0,2%, minim 0,9 lei) si la bancomatele altor banci (1% plus 5/10 lei), administrarea aplicatiilor de internet si mobile banking (cate 4,5 lei), incasari interbancare (4 lei) si plati interbancare online (3,5 lei).

Clientii BRD au ramas printre putinii dintre cei ai altor banci mari care platesc atunci cand isi retrag banii de pe card la bancomatele propriei banci: 0,2%, minim 0,9 lei. Comparativ, clientii Bancii Transilvania (BT), BCR, CEC Bank, Libra Bank si Procredit Bank au comision 0 pentru retragerile de bani de la ATM-urile bancii lor.

Alte comisioane costisitoare pentru clientii BRD sunt cele pentru administrarea aplicatiilor de internet si mobile banking, cate 4,5 lei lunar, comparativ cu 0 lei la BCR, Unicredit, ING, Idea Bank, Credit Europe, Procredit si Libra Bank.

Conturi gratuite si carduri fara comisioane la retragerile de bani la orice bancomat au devenit in ultimul timp subiecte de reclama pentru banci in incercarea de a-si atrage clienti.

ING Bank isi face de mai multi ani reclama agresiva la contul cu card si online banking fara comisioane, inclusiv la retragerile de bani de la bancomatele altor banci, dar numai pentru cei care incaseaza lunar minim 700 de lei in contul personal si efectueaza o plata.

Recent, BCR a lansat un nou cont, denumit George, de asemenea fara comisioane de administrare si retragere bani la orice ATM, dar tot numai pentru clientii care incaseaza lunar minim 600 de lei in cont.

Alte banci mari ofera conturi si carduri cu retrageri gratuite la propriile bancomate pentru toti clientii, fara nicio conditie.

Astfel, Banca Transilvania (BT) are 0 comisioane pentru administrarea unui cont, cu card atasat, si retrageri de la propriile ATM-uri, in timp ce clientii CEC Bank au un comision lunar de administrare a contului de 2,5 lei, dar nu platesc nimic pentru retragerile de numerar de la orice bancomat din tara si din lume.

Scroll to Top