Am urmarit diferentele intre depozitele in lei la termen de 12 luni constituite in agentie si cele deschise prin canale digitale la mai multe banci locale, iar concluzia este ca bancile care ofera astfel de bonusuri sunt cu atat mai darnice cu cat dobanzile lor uzuale sunt mai departe de topul randamentelor.
De pilda, TBI Bank (dobanda de 8,05% atat pentru depozitul Simplu cat si pentru depozitul Simplu Online) sau Intesa (dobanda de 7,75%), care au renuntat la bonusurile oferite deponentilor online, erau pe locurile 1 si 3 in top.
CEC Bank, o banca recunoscuta pentru ofertele bune pe partea de economisire pastreaza un bonus de 0,2 pp pentru depozitele online (7,45% primesc deponentii online fata de 7,25% cei din sucursale). Tot 0,2 pp in plus ofera si Garanti Bank (7,2% vs 7%).
BCR nu mai pare interesata de cucerirea clientilor digitali insistand pe stimularea celor care primesc veniturile in cont (bonus de 1%), respectiv dobanzi de 6,5% vs 5,5% pentru depozitele online sau offline fara virare de venituri.
Alpha Bank are o strategie asemanatoare, cu un bonus de 0,3 pp pentru virare de venituri (7,3% vs 7%).
UniCredit Bank ofera un stimulent de 0,3 pp celor care deschid depozite on line, dobanda fiind de 7,1% online si 6,8% offline.
OTP Bank e cea mai rezervata banca din acest punct de vedere, bonusul pentru online fiind de numai 0,15 pp (7,25% vs 7,1%).
La polul opus, regasim Patria Bank. Depozitele Patria Clasic in lei constituite prin Patria Online Internet & Mobile Banking sau prin Platforma Online “Patria de Oriunde” beneficiaza de bonus de dobanda de 1.75 pp.
Sa spunem insa ca ofera standard, fara bonus, era de 5,25% pe an, deci si cu bonusul luat in calcul (7% randament per total) banca tot nu patrunde in top 5 oferte.
Si la First Bank deponentii online sunt stimulati bine, de la 6,8% pe an dobanda la depozitul la 12 luni standard, la 7,45% pentru depozitele online.