Prima pagină » Ce este rentabilitatea?

Ce este rentabilitatea?

Rentabilitatea reprezinta obiectivul oricarei entitati. O activitate rentabila creeaza premisa cresterii patrimoniale si dezvoltarii durabile. Atunci cand o companie inregistreaza profit inseamna ca managementul a gestionat corect resursele si le-a alocat in consum, respectand criteriile de eficienta economica.

Rentabilitatea arata in acelasi timp si faptul ca detinatorii de capital s-au orientat catre investitii valide de contextul social din punct de vedere al utilitatii si al valorii economice.

Rentabilitatea are 2 forme de exprimare: o forma absoluta si o forma relativa. Pentru fiecare din cele 2 forme se folosesc instrumente de masura adecvate respectiv indicatori care se regasesc in CPP sau in TSIG sau se calculeaza utilizand informatii din cele 2 situatii numite anterior si Bilant.

Indicatorii specifici masurarii rentabilitatii absolute sunt excedentul brut din exploatare, rezultatul exploatarii, rezultatul curent sau bancar si rezultatatul exercitiului. Toti acesti indicatori pot fi utilizati cu valoarea bruta, ceea ce inseamna valoarea inainte de impozitare sau cu valoarea neta, ceea ce inseamna valoarea dupa impozitare.

Rentabilitatea relativa se masoara cu ajutorul ratelor de rentabilitate, rate care arata si eficienta globala a activitatii, ceea ce inseamna eficienta exploatarii combinate a resurselor. In practica economica, inclusiv in practica bancara sunt utilizate 4 rate de rentabilitate:

Rata rentabilitatii veniturilor, care arata nivelul de profit pentru 100 lei venit ( Pr/V*100). Aceasta rata e cunoscuta sub numele de profit margin si cu acronimul PM

Rata rentabilitatii generale arata nivelul de profit la 100 lei cheltuieli (Pr/Ch *100)

Rata rentabillitatii economice – nivelul de profit la 100 lei activ investit Pr/At * 100,cunoscuta sub denumirea de return on assets, acronim ROA

Rata rentabilitatii financiare – nivelul de profit la 100 lei capital propriu (Pr/ Kpr *100 , return on equity, ROE)

Cele 4 rate sunt in interdependenta. Atunci cand creste RG, toate celelalte rate inregistreaza cresteri. Indicatorii de rentabilitate absoluta sau relativa sunt deseori confundati cu performanta economica. In esenta ei arata doar un aspect al performantei sau cel mult 2, respectiv aspectul de eficienta globala si uneori de eficacitate.

Chiar daca o firma are eficienta economica globala,ea poate sa nu fie in echilibru financiar sau poate sa aiba ineficienta in ceea ce priveste exploatarea unei resurse, ceea ce inseamna ca per ansamblu firma nu e performanta, exista dezechilibru care afecteaza rezultatul global.

De aceea in momentul in care facem referire la rentabilitate fara sa cunoastem aspecte legate de echilibru financiar de economicitate, ar trebui sa nu utilizam conceptul de performanta in definirea activitatii firmei.

Scroll to Top