Prima pagină » Ce este SWIFT?

Ce este SWIFT?

SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Inter-bancare mondiale), este o reţea globală securizată de transmitere a mesajelor, folosită de bănci pentru a face trasferuri dincolo de graniţe. Reţeaua facilitează circulaţia banilor între organizaţiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.

Sistemul este folosit de peste 11.000 de instituţii financiare, în peste 200 de state şi teritorii pentru a transmite în mod securizat ordine de plată. Aproape 40 de milioane de mesaje cu instrucţiuni pentru transferarea a zeci de miliarde de dolari au fost trimise zilnic pe această platformă în 2020, făcând ca sistemul să fie, de departe, cel mai important din lume în acest domeniu.

Din moment ce mesajele transmise prin acest sistem sunt sigure, băncile pot onora plăţile în timp record. Sunt asigurate astfel tranzacţii zilnice cu valori importante.

Cine deține rețeaua Swift?

Swift, fondată în anii 1970, este o cooperativă formată din mii de instituții membre care utilizează serviciul. Cu sediul în Belgia, rămâne neutră în disputele comerciale, fiind condusă în principal ca un serviciu pentru membrii săi.

Boris Johnson le-a spus parlamentarilor eliminarea din Swift ar dăuna tranzacțiilor ruse. Tranzacțiile comune ar trebui să fie efectuate direct între bănci sau direcționate prin sisteme rivale în curs de dezvoltare, adăugând costuri și creând întârzieri.

Codul SWIFT este singurul din execuția sa și un set absolut unic de simboluri menite să identifice o anumită instituție financiară care a emis cardul și este proprietarul legal al acesteia (din punct de vedere legal, persoana care deține cardul este considerată doar a acestuia). utilizator, proprietarul este banca) sau pur și simplu care a efectuat o tranzacție monetară transferând fonduri de la expeditor către destinatar. Codul este atribuit de World Banking Society fiecăruia dintre membrii săi și face posibilă efectuarea de transferuri nu numai interne, ci și internaționale. Swift bank este, de asemenea, utilizat în procesul de transfer de date în cadrul sistemului, minimizând în același timp timpul de primire a transferurilor de bani și simplificând livrarea acestora către destinatar.

Codul este generat numai pe baza unei decizii colegiale a consiliului de administrație SWIFT după ce acesta acceptă următoarea organizație în compania sa. Pentru a obține o astfel de calitate de membru, banca trebuie să depună o cerere și să furnizeze o serie de documente pentru a fi luate în considerare. Toate codurile sunt generate în cadrul sistemelor și standardelor internaționale de asigurare a calității și sunt supuse certificării obligatorii. Sistemele de standardizare reglementează seturi de caractere de 8 sau 11 cifre. Ele pot include atât denumiri alfabetice, cât și numerice. Ele reflectă:

– BBBB este codul personal al companiei. Scopul său este de a identifica participantul la tranzacțiile financiare. De regulă, aceasta este abrevierea organizației sau numele prescurtat al acesteia.

-SS – cod de stat. Este format numai din litere și respectă standardul internațional ISO – 3166. Acestea sunt informații foarte importante pentru a înțelege în ce țară instituția a efectuat tranzacția. În plus, acest lucru elimină confuzia în cazurile în care banca are o rețea largă de distribuție, iar sucursalele sale sunt situate simultan în mai multe state.

-DDD este codul posibilei filiale a companiei. Această combinație este opțională. În absența ramurilor, această parte este completată cu denumirile

– XXX. Simbolurile sunt cel mai des folosite atunci când tranzacțiile sunt efectuate în cadrul unei bănci sau al sucursalelor sau filialelor acesteia.

Pentru confortul efectuării procedurii de identificare, a fost creat un director special – în el puteți găsi cu ușurință o bancă prin codul rapid. Cunoscându-l, o persoană va putea, chiar și în străinătate, să transfere fonduri la cerințele de care are nevoie – este suficient doar să-i spui angajatului băncii SWIFT-ul tău. Și invers, pentru a primi un transfer de bani, persoana care este destinatarul dă codul băncii sale, iar banii merg în contul personal.

În prezent, sistemul operează cu succes în peste două sute de țări din întreaga lume, iar partenerii săi oficiali sunt aproximativ 100.000 de organizații bancare.

Cum pot afla codul SWIFT al băncii?

Nu este deloc dificil să afli codul bancar. Trebuie să utilizați una dintre opțiunile propuse: contactând personal filiala unei organizații financiare care este membră a sistemului și solicitând angajaților săi aceste informații – aceste informații nu sunt confidențiale și sunt furnizate la cerere; dacă aveți internet, puteți face și mai ușor – vizitați site-ul oficial al companiei (acolo aceste informații pot fi găsite în fila detalii bancare); pe resursa oficială a asociației naționale naționale ROSSWIFT în secțiunea coduri bancare (conține date despre toate instituțiile din țară care au licență de stat și mențin parteneriate cu sistemul).

Scroll to Top