Prima pagină » Ce este un fond monetar?

Ce este un fond monetar?

Fondurile monetare investesc preponderent in instrumente ale pietei monetare, in principal, depozite la banci si titluri de stat. Dintre toate fondurile aceste sunt cele mai sigure, datorita investitiilor cu grad redus de risc pe care le efectueaza. 

Ele sunt recomandate atunci cand investotorii isi stabilesc obiective financiare pe termen scurt, de regula 1 an si urmaresc sa-si mentina valoare banilor investiti si in acelasi timp sa obtina un venit. 

Riscul mic pe care si-l asuma aceste fonduri inseamna automat ca si castigurile sunt departe de a fi senzationale. In Occident, obiectivul celor mai multe fonduri mutuale este de a asigura un randament cel putin egal cu rata inflatiei. Astfel, rolul fondurilor monetare este mai mult de a mentine puterea de cumparare a banilor si nu de a produce randamente superioare.

Desi au un risc scazut, trebuie stiut ca fondurile monetare nu garanteza restituirea sumei depuse asa cum se intampla cu depozitele bancare.

De exemplu, falimentul unei institutii bancare unde fondul a plasat bani determina scaderea unitatii de fond, ceea ce face ca investitorul sa piarda bani. In schimb, un depozit bancar constituit de o persoana fizica este garantat prin Fondul de garantare al depozitelor in sistemul bancar.

Furnizoare de finanțare pe termen scurt

FPM-urile reprezintă un important furnizor de finanțare pe termen scurt în beneficiul economiei reale. Acestea achiziționează instrumente pe termen scurt ale pieței monetare emise de instituții financiare, guverne și întreprinderi, cum ar fi bonuri de trezorerie, titluri comerciale de valoare și certificate de depozit. 

Tipuri de fonduri de piață monetară

  • cu valoarea activului net variabilă (VAN variabilă) – aceste fonduri oferă răscumpărări sau achiziții la un preț egal cu valoarea netă pe acțiune a fondului.
  • cu valoarea activului net constantă pentru datoria publică (VAN constantă) – aceste fonduri au ca scop stabilirea unei valori nete a activului pe unitate sau pe acțiune fără fluctuații la care investitorii să achiziționeze sau să răscumpere acțiunile. Acestea au obligația de a investi cea mai mare parte a activelor lor în datoria publică.
  • cu valoarea activului net cu volatilitate redusă (VAN cu volatilitate redusă) – prețurile acțiunilor acestor fonduri rămân constante până la o anumită limită. Această nouă categorie de fonduri poate fi considerată o alternativă viabilă la fondurile de piață monetară existente cu valoarea activului net constantă.
Scroll to Top