Prima pagină » Cinci moduri în care războiul din Ucraina ar putea crește prețurile

Cinci moduri în care războiul din Ucraina ar putea crește prețurile

Sancțiunile severe împotriva Rusiei urmăresc să izoleze țara și să creeze o recesiune profundă acolo, dar consecințele economice vor fi resimțite și de oamenii din întreaga lume.
Creșterea bruscă a prețurilor lucrurilor, de la petrol și metale la grâu, este de așteptat să crească costurile multor articole de zi cu zi, de la alimente la benzină și încălzire

Ar putea costa (chiar) mai mult să vă încălziți casa

Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume.
Oamenii din Marea Britanie și Europa plătesc deja prețuri mari pentru energie și combustibil.

Dacă prețurile gazelor se mențin la acest nivel, analiștii energetici au avertizat că facturile de combustibil pentru gospodării din Marea Britanie ar putea ajunge până la 3.000 de lire sterline pe an, în timp ce prețurile medii la benzină din Regatul Unit au atins în mod repetat niveluri record, cel mai recent preț fiind de 155p și motorina la 161p. .
Rusia este al doilea cel mai mare exportator de țiței și cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, care este vital pentru încălzirea caselor, alimentarea avioanelor și umplerea mașinilor cu combustibil.
Regatul Unit primește doar 6% din țițeiul și 5% din gazul său din Rusia, dar UE își aprovizionează aproape jumătate din gazul din țară.
Dacă o țară care se bazează pe aprovizionarea Rusiei primește mai puțin gaz, ea trebuie să-l înlocuiască, impactând livrările de gaze pentru alte țări – de aceea prețurile și facturile la energie din Marea Britanie sunt încă afectate în mod similar cu cele europene.
Există temeri că președintele Vladimir Putin ar putea reducerea livrările de gaz către Europa ca răspuns la sancțiuni. Politicienii din Germania cer ca o „rezervă națională de gaz” să fie creată pentru a proteja consumatorii de șocurile de preț.
Între timp, SUA discută o posibilă interdicție de a cumpăra energie rusească, care a alimentat și creșterea prețurilor.
Combustibilul avioanelor este, de asemenea, legat de prețul țițeiului, iar șeful Ryanair, Michael O’Leary, a avertizat că biletele pentru această vară vor fi mai mari decât în 2019, parțial din cauza creșterii prețului petrolului.

Prețul alimentelor in creștere

Producătorii de alimente din Marea Britanie nu importă multe articole din Rusia sau Ucraina, dar prețurile de aici pot crește în continuare din cauza creșterii costurilor asociate, cum ar fi conservele și ambalarea și transportul.
Între timp, costul produselor alimentare de zi cu zi ar putea crește în locuri precum Turcia și Africa de Nord, care se bazează pe grâu și porumb din Ucraina și Rusia.
Ambele țări, numite cândva „coșul Europei”, exportă aproximativ un sfert din grâul lumii și jumătate din produsele sale de floarea soarelui, cum ar fi semințele și uleiul. Ucraina vinde, de asemenea, mult porumb la nivel global.
Analistii au avertizat ca razboiul ar putea afecta productia de cereale si chiar dubla preturile globale la grau.
Peste 40% din exporturile de grâu și porumb ale Ucrainei au mers în Orientul Mijlociu sau Africa anul trecut – iar întreruperile aprovizionării ar putea afecta disponibilitatea în aceste zone.
Marea Britanie, produce de obicei mai mult de 90% din grâul consumat în țară. Dar fermierii de aici s-ar putea trezi că plătesc mai mult pentru îngrășăminte.

Rambursările dvs. ipotecare pot crește

Inflația, care măsoară cât de repede crește costul vieții în timp, a atins 7,5% în ianuarie în SUA – cel mai înalt nivel înregistrat acolo din februarie 1982 – și a crescut cu 5,5% în Marea Britanie.
Dar un economist a avertizat că ar putea crește cu aproape 10% în marile economii occidentale dacă costul energiei și al alimentelor este împins în sus de scăderea livrărilor cauzată de conflictul ruso-ucrainean.
O astfel de cifră ar putea încuraja Banca Angliei și Rezerva Federală a SUA să majoreze ratele dobânzilor. Ideea este că atunci când împrumutul este mai scump, oamenii vor avea mai puțini bani de cheltuit. Drept urmare, vor cumpăra mai puține lucruri, iar prețurile vor înceta să crească la fel de repede.
Dar în Marea Britanie, de exemplu, aproximativ 2,2 milioane de proprietari cu credite ipotecare legate de rata de bază a Băncii Angliei ar vedea rambursările crescând, punând și mai multă presiune asupra bugetelor gospodăriilor care sunt deja strânse de costul vieții.

Pensia dumneavoastră ar putea fluctua – dar nu vă panicați

Acțiunile rusești s-au prăbușit cu până la 45% în urma invaziei Ucrainei, tranzacțiile fiind ulterior suspendate, băncile și companiile petroliere fiind printre cele mai grav afectate.
De asemenea, a dus la scăderi abrupte pe piețele bursiere din alte părți ale lumii: în Europa, indicele FTSE 100 al Regatului Unit a scăzut cu peste 6% de când Rusia a intrat în Ucraina, în timp ce indicele Dax al Germaniei este cu aproape 10% mai scăzut.
Reacția multor oameni la schimbările pieței de valori este că nu sunt direct afectați, deoarece nu investesc bani în acțiuni. Dar sunt milioane de oameni cu pensie ale căror economii sunt investite în bursă.
Dacă scăderile larg răspândite ale prețurilor acțiunilor sunt susținute, atunci este probabil să fie o veste proastă pentru economisitorii de pensii, deoarece valoarea potului lor de economii este influențată de performanța investițiilor.
Unii investitori sau economisitori ar putea căuta să-și protejeze banii sau activele mutându-le în „paradisuri sigure” tradiționale, cum ar fi aurul, mai ales că piețele sunt probabil să înregistreze mai multă volatilitate pe măsură ce se dezvoltă criza.
Dar economiile de pensii, ca orice investiție, sunt de obicei un pariu pe termen lung, iar consilierii spun că este important să nu intrați în panică în legătură cu mișcările pe termen scurt în sus sau în jos.

DIY și mașinile ar putea costa mai mult

În calitate de important exportator de mărfuri, Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de metale din lume utilizate în orice, de la cutii de aluminiu, la fire de cupru, la componente pentru mașini, cum ar fi nichelul, care este utilizat în bateriile litiu-fier și paladiu, care este utilizat. în convertoare catalitice.
Bunurile de zi cu zi – care pot părea foarte îndepărtate de conflict – se pot ridica ca urmare a acestuia.
„Când îți cumperi cutia de băuturi din aluminiu sau când faci renovare la casa ta și ai nevoie de cupru pentru cablaj, toate aceste prețuri intră în presiunea inflaționistă generală”, a avertizat șeful Bursei de Metale din Londra.
Dacă Vladimir Putin ar decide să întrerupă aprovizionarea cu aceste metale ca răzbunare la sancțiuni, problemele existente de aprovizionare s-ar putea agrava, firmele auto trebuind să găsească surse alternative.
Rusia găzduiește, de asemenea, centre de producție pentru mărci precum Stellantis, Volkswagen și Toyota. O parte din producția a fost deja întreruptă la fabricile de mașini din Rusia, în timp ce companiile de transport și de livrare oprirea activității către și dinspre țară ar putea afecta disponibilitatea mașinilor noi.

Scroll to Top