Prima pagină » Coronavirus: Capitala Chinei înăspreşte restricţiile asociate COVID-19, Shanghai dă semne de relaxare

Coronavirus: Capitala Chinei înăspreşte restricţiile asociate COVID-19, Shanghai dă semne de relaxare

Focarul din Shanghai, care a debutat în martie, a fost cel mai acut din China după primele luni ale pandemiei, în 2020. Sute de mii de persoane au fost infectate, iar oraşul a interzis locuitorilor să iasă din case, măsurile restrictive stârnind furia publică.

Acest focar din cel mai populat oraş din China şi riscul de răspândire în Beijing pun la grea încercare politica zero-COVID-19 a guvernului chinez într-un an în care se preconizează că Xi Jinping îşi va asigura, într-o reuşită fără precedent, al treilea mandat ca preşedinte.

Beijing, cu zeci de noi cazuri zilnice de infectare într-un focar aflat deja în cea de-a zecea zi, nu a intrat în lockdown. Peste 300 de cazuri transmise la nivel local au fost înregistrate din 22 aprilie.

Duminică, însă, capitala a înăsprit regulile de distanţare socială şi a lansat o nouă rundă de testare în masă în cel mai populat şi mai afectat district al său.

Săptămâna trecută, oraşul cu 22 de milioane de locuitori a organizat o testare în masă în majoritatea celor 16 districte, a suspendat activităţile în toate sălile de divertisment şi a interzis servirea mesei în restaurante.

„Impactul tuturor acestor lucruri asupra noastră este prea mare – 20.000 de yuani (3.000 de dolari americani) s-au dus într-o zi, pur şi simplu”, a declarat Jia, manager la un popular restaurant specializat în burgeri din estul Beijingului. „Şi şeful nostru este îngrijorat din cauza asta”, a spus Jia, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele întreg. „Avem trei filiale în Shanghai. Toate au fost închise şi au pierdut bani timp de o lună. Iar acum, asta”, a adăugat managerul.

Parcul tematic Universal Studios Beijing a fost închis duminică, în timp ce în cea mai vizitată zonă a Marelui Zid Chinezesc, Badaling, vizitatorilor li s-a cerut să prezinte dovada unui test COVID-19 negativ înainte de a li se permite accesul.

Districtul Chaoyang, cu cea mai mare rată de infectare în cadrul focarului din Beijing, a lansat o rundă suplimentară de testare în masă, lucrătorii sanitari efectuând vizite din uşă în uşă pentru a le reaminti locuitorilor să se testeze.

Furie la Shanghai

Lockdown-ul impus în Shanghai de la începutul lunii aprilie a afectat viaţa de zi cu zi a locuitorilor, care au început să-şi facă griji cu privire la procurarea hranei şi la riscul de a fi duşi în centre de carantină aglomerate în cazul în care contractează virusul.

Măsurile extreme luate pentru izolarea ansamblurilor rezidenţiale, inclusiv ridicarea unor garduri la intrarea în clădiri, au stârnit furia locuitorilor.

Unii dintre locuitori au apelat la reţelele sociale pentru a-şi exprima nemulţumirile, alţii au bătut în oale şi tigăi la ferestre sau i-au agresat pe lucrătorii sanitari.

Cântecul „Do You Hear the People Sing?” din musicalul „Les Miserables” a devenit un imn popular de protest. Sâmbătă, o înregistrare video distribuită online ce prezenta o orchestră chineză care interpreta această melodie, cu muzicienii cântând din casele lor, a devenit virală, fiind distribuită de aproape 19.000 de ori înainte de a fi blocată, notează Reuters.

Scroll to Top