Prima pagină » Costul creditelor va urca mai repede decat randamentul depozitelor

Costul creditelor va urca mai repede decat randamentul depozitelor

BNR a majorat dobanda de politica monetara la 3%, o miscare care se va reflecta imediat in valorile Robor si, cu o intarziere de cateva luni, dar probabil cu o amplitudine mai redusa, si in valorile indicatorului IRCC. 

Lupta bancilor centrale cu inflatia, care se dovedeste un fenomen global, a inceput cu strategii si viteze diferite.

Daca piata muncii din SUA permite ajustari mai rapide, iar cresterile de dobanda au demarat, in zona euro Banca Centrala Europeana se arata inca reticenta in a creste costurile imprumuturilor pentru a incetini inflatia, economia regiunii dand inca semne de fragilitate. 

Insa in vreme ce media zonei euro ramane la 0%, exista tari europene care merg inca pe dobanzi negative de politica monetara: Elvetia -0,75% si Danemarca -0,6%.

In zona noastra, Romania se afla oricum in coada listei tarilor care au majorat dobanda de politica monetara (Ungaria are deja dobanda de politica monetara la 4,4%, Polonia la 3,5% iar Cehia la 5%). 

Costul creditelor va fi pus sub presiune tot anul

Asteptarile analistilor converg spre majorari viitoare ale dobanzii de politica monetara din partea BNR, tinta pentru acest an fiind in jurul valorii de 4%, iar indicii pietei monetare vor reflecta acest lucru deci si costurile creditelor vor fi majorate. 

Robor la 3 luni de pilda a avut o valoare de 4,62% pe 5 aprilie, data la care BNR a decis o noua majorare a creditelor, si urcase la 4,68% pe 6 aprilie. 

Cei care au creditele legate de Robor vor ingloba repede aceste noutati in costul ratelor, cei care se raporteaza la IRCC in calculul ratelor vor primi ajustari atenuate (de pilda valorile IRCC au fost cu 0,65 pp mai mici in trimestrul al patrulea din 2021 raportat la media Robor la 3 luni in aceeasi perioada) si decalate in timp (minim 3 luni).

Din acest motiv, se recomanda ca cei care au inca algoritmul de calcul al ratelor legat de Robor sa faca demersuri pentru ca acest indicator sa fie inlocuit de IRCC.

Scroll to Top