Prima pagină » Credite Rapide

Credite Rapide

Creditele rapide implica riscuri foarte mari pentru consumatori, deoarece este foarte usor sa ajungi supraindatorat. Acest ghid te ajuta sa eviti aceste riscuri si iti arata cum sa iei o decizie informata.

Creditele rapide sunt imprumuturi de valori mici care se acorda pe perioada foarte scurte (de la cateva zile la maxim cateva saptamani). 

Ele sunt promovate sub diverse denumiri pe piata locala, cum ar fi credite pana la salariu, credit pe loc sau credite la domiciliu. 

Ceea ce le deosebeste de restul imprumuturilor sunt in special, costurile astronomice. Acestea sunt cele mai scumpe imprumuturi din sectorul financiar, DAE trecand lejer de 1.000% si ajungand chiar la 10.000%.

Dupa ce vei parcurge acest ghid, vei cunoaste:
– cum functioneaza creditele rapide
– care sunt costurile
– care sunt riscurile
– ce alternative exista la creditele rapide
– cand sunt recomandate aceste credite.

Cum functioneaza creditele rapide?

Creditele rapide functioneaza in mod diferit fata de imprumuturile bancare, atat in ceeea ce priveste obtinerea creditului cat si rambursarea acestuia.

Creditele rapide sunt furnizate, in cele mai multe cazuri, prin intermediul unei platforme online. Clientul completeaza datele personale solicitate de finantator si scaneaza documentele cerute.

In majoritatea cazurilor, documentatia este simplificata, fiind necesar doar o copie de buletin si un fluturas de salariu/ talon de pensie.
 
In functie de finantator, uneori este necesar ca solicitantul sa aiba deschis un cont bancar. Acest cont va fi folosit pentru a primi creditul.

Sunt insa si finantatori care au parteneriate cu bancile, astfel ca solicitantul poate ridica imprumutul de la casieria unei agentii bancare.

Rambursarea creditului se efectueaza integral la scadenta, deoarece durata imprumutului nu depaseste in cele mai multe cazuri 30 zile.

Astfel, vei face o singura plata, care va include atat suma imprumutata cat si dobanda si comisioanele datorate.  

In cazul in care nu poti face plata la scadenta, finantatorii iti pot oferi posibilitatea de a prelungi imprumutul pe o perioada similara. Aceasta solutie trebuie insa evitata deoarece costul creditului devine tot mai mare.

Cat de repede se acorda creditul?

Unii finantatori pretind ca imprumutul este pus la dispozitie intr-o ora sau in cateva minute. Trebuie sa stii ca, de cele mai multe ori, este nevoie de o zi lucratoare pentru a primi banii.

Aprobarea se efectueaza foarte rapid, astfel ca in cateva ore poti afla, daca imprumutul a fost aprobat.

Cea mai rapida varianta pentru a primi banii este sa ai cont bancar.

Dupa aprobarea creditului, finantatorul efectueaza imediat un virament bancar catre contul tau, cu suma respectiva. Banii vor ajunge in contul tau in aceeasi zi, numai daca viramentul este initiat inainte de ora 13-14 (in functie de banca finantatorului) si este o zi lucratoare.

In cazul creditelor aprobate dupa ora 13-14, atunci banii vor ajunge la tine abia in ziua lucratoare urmatoare. Astfel, daca ai solicitat un credit vineri seara, atunci vei putea intra in posesia banilor abia luni.

Aceeasi regula se aplica si in cazul sarbatorilor legale, cand bancile nu functioneaza.

Care sunt costurile creditului?

Creditele rapide sunt cele mai scumpe imprumuturi din sectorul financiar, motiv pentru care nu trebuie utilizate prea frecvent. DAE te ajuta sa descoperi adevaratul cost al creditului.

Creditele rapide sunt recunoscute prin costurile astronomice pe care finantatorii le percep. Acest lucru devine foarte usor de observat, cu ajutorul DAE.

Daca la creditele de nevoi personale, DAE nu trece in cele mai multe cazuri de 20%, in cazul creditelor rapide, DAE urca si pana la 10.000%. Este foarte frecvent sa intalnesti credite cu DAE intre 2.000-5.000%.

Evident, finantatorii depun eforturi uriase de marketing pentru a face DAE cat mai putin vizibila si scot in evidenta cu caractere mult mai mari, alti indicatori de cost.

Cel mai frecvent, finantatorii pun accent pe costul total al creditului. De exemplu, la un imprumut de 500 lei pe 30 zile, costul total este de 165 lei. Imprumutul nu mai pare atat de neatractiv, comparativ cu o DAE de peste 5.000%, care alunga imediat clientul sau cel putin il pune pe ganduri.

Finantatorii au nascocit chiar diverse argumente pentru a ridiculiza DAE si a pretinde ca aceasta nu este adecvata pentru creditele rapide.

Argumentatia lor se bazeaza pe ideea ca imprumuturile rapide se acorda pe perioade foarte scurte, de cateva zile, in timp ce DAE prezinta costurile in format anual. Iar cum consumatorul nu ajunge niciodata sa aiba o perioada de rambursare de un an, DAE nu ar fi relevanta pentru ei.

Argumentatia este falsa. Rolul DAE este sa aduca la acelasi numitor comun toate costurile unui credit. Imprumuturile se acorda pe perioade de la cateva zile, in cazul creditelor rapide la zeci de ani, in cazul creditelor imobiliare.

DAE a introdus un standard, ca informatiile despre costuri sa fie exprimate in format anualizat, deoarece industria financiara lucreaza cu acest standard. 

Doar in acest mod, putem compara costurile creditelor intr-o maniera corecta.

Care sunt riscurile creditelor rapide?

Creditele rapide conduc la supraindatorare atunci cand nu poti rambursa imprumutul obtinut initial si recurgi in mod repetat la prelungirea scadentei de rambursare.

Creditele rapide sunt riscante tocmai din cauza faptului ca se pot obtine atat de usor de catre consumatori. 

Finantatorii au criterii foarte relaxate la acordarea creditelor, ceea ce inseamna ca nu verifica suficient atent daca solicitantul poate rambursa imprumutul la scadenta.

De aceea, foarte multe persoane obtin credit si descopera ulterior ca nu-l pot rambursa la scadenta. Solutia pentru depasirea situatiei vine tot de la finantator, prin prelungirea creditului pe o perioada similara. 

In termeni financiari, aceasta procedura se numeste rostogolirea datoriei, procedura care duce in multe cazuri, la supraindatorarea consumatorului.

La fiecare prelungire a creditului, datoria acumulata creste, prin adaugarea la sold a dobanzilor datorate si neachitate. Acest lucru face si mai dificila pentru consumator ramburarea creditului, devenind un client captiv.

Efectul prelungirii creditului

De exemplu, ai obtinut un credit de 500 lei pe 30 zile, cu un cost de 150 lei. Peste 1 luna, ai de rambursat 650 lei (imprumutul, plus dobanda).

Daca nu ai bani suficienti, imprumutul se poate rostogoli inca 30 zile. Valoarea creditului va fi insa de 650 lei, iar dobanda 195 lei. In total, trebuie sa rambursezi 854 lei.

Daca la urmatorul salariu nu ai bani suficienti, procedura se repeta. Valoarea creditului urca la 854 lei, iar dobanda va fi de 253 lei. In total, ai de plata 1.107 lei.

Asa cum se observa, datoria creste exponential si devine aproape imposibil pentru consumator sa o mai achite. Daca nu ti-a ajuns salariul sa rambursezi suma intiala de 650 lei, iti va fi mult mai greu peste 3 luni, sa platesti din salariu o suma aproape dubla.

De aceea, creditele rapide trebuie utilizate foarte prudent. Sunt foarte usor de obtinut, dar consecintele sunt extrem de nefaste, daca nu le poti rambursa.

Ce alternative exista la credite rapide?

Avand in vedere costurile foarte mari ale creditelor rapide, consumatorii ar trebui sa cauta mai intai solutii alternative pentru obtinerea banilor necesari.

Solicita un credit de la banca

In cazul in care obtii venituri din salarii sau pensii, bancile iti pot oferi solutii mult mai atractive decat credite rapide. 

Documentatia s-ar putea sa fie mai stufoase, iar perioada de aprobare mult mai lunga, dar in final, beneficiile vor fi mult mai mari, deoarece economisesti sume importante de bani. Prin urmare, primul pas pentru obtinerea unui credit trebuie sa fie la banca.

Doar in cazul in care esti respins de banci, atunci poti lua in calcul un credit rapid.

Solicita un card de credit

In cazul in care rapiditatea obtinerii banilor este esentiala pentru tine, atunci te poti pregati din timp pentru situatii neprevazute, solicitand un card de credit la banca. Solicita cardul din timp si nu il utiliza decat pentru situatii de urgenta.

Daca ai un card de credit, niciun credit rapid nu il poate concura in privinta rapiditatii obtinerii unui imprumut.

Cardul de credit este disponibil pe loc, mergand la cel mai apropiat bancomat al bancii sau platind cumparaturile direct la comercianti.

Cardul de credit este disponibil inclusiv in weekend, cand niciun credit rapid nu poate fi obtinut.

Cere un avans de la angajator

Daca ai nevoie urgenta de bani, vorbeste cu angajatorul sa-ti achite in avans salariul. Multi angajatori ofera salariatilor astfel de solutii, mai ales daca este vorba de o situatie de urgenta.

Aceasta alternativa este mult mai atractiva decat un credit rapid, deoarece nu vei fi obligat sa platesti nicio dobanda pentru imprumut.

Vinde din bunurile detinute

O alta solutie este sa pui un anunt pe site-urile de anunturi cu bunurile, pe care nu le mai folosesti. De exemplu, o bicicleta, electronice sau electrocasnice pe care nu le mai folosesti sau alte bunuri de valoare care nu-ti sunt necesare pot fi valorificate in acest sens.

Banii obtinuti in acest mod reprezinta o alternativa mult mai buna decat un credit rapid.

Cere un imprumut de la familie

Chiar daca poate fi extrem de neplacut, este mai bine sa ceri un imprumut de la persoanele apropiate, daca ai nevoie de o suma urgenta.

Pentru a fi corect fata de ei, mentioneaza de la bun inceput ca s-ar putea sa nu le poti rambursa banii imediat, astfel incat sa nu creezi astepari false, care duc apoi la neintelegeri in familie.

Cand este recomandat creditul rapid?

Creditele rapide sunt recomandate doar atunci cand te confrunti cu o situatie urgenta si nu exista nicio alta solutie disponibila pentru a obtine banii respectivi. Chiar si atunci, ne te grabi sa soliciti credit imediat.

Creditul rapid nu trebuie obtinut in graba, ci trebuie analizate inainte toate celelalte alternative disponibile.

In cazul in care nu ai gasit nicio alta solutie, evalueaza inca o data necesitatea obtinerii creditului.

Nu intotdeauna este vorba de o necesitate reala. De exemplu, daca alegi dupa o promotie si crezi ca este vorba de o sansa unica, acest lucru nu reprezinta o necesitate. 

Sau daca ai de achitat o factura, iar la scadenta nu ai bani, creditul rapid nu este mereu alegerea potrivita. Penalitatile furnizorului este posibil sa fie mult mai mici decat costul creditului rapid.

Evident, in cele din urma, fiecare stabileste ceea ce considera sa fie o necesitate si pentru care este dispus sa se imprumute, indiferent de costuri.

Chiar si atunci, nu te grabi sa soliciti credit de la primul finantator! Compara mai intai ofertele deoarece sunt sanse mari sa gasesti o oferta mai buna, avand in vedere plaja foarte mare de fluctuatie a costurilor pentru aceste imprumuturi.

Inainte de acceptarea ofertei, verifica daca poti rambursa imprumutul la scadenta. Daca nu esti sigur ca poti face plata respectiva, este mai bine sa nu te imprumuti deloc. Nerambursarea creditului la scadenta iti va agrava problemele financiare.

Scroll to Top