Creșterea exporturilor Chinei a încetinit în perioada ianuarie-februarie în mare parte din cauza efectelor de bază, deși datele au depășit așteptările, invazia Rusiei a sporit incertitudinea cu privire la perspectivele pentru comerțul global în acest an.
Livrările la ieșire au crescut cu 16,3% în primele două luni ale anului față de aceeași perioadă a anului precedent, au arătat datele oficiale, depășind așteptările analiştilor pentru o creștere de 15,0%, dar în scădere față de creșterea de 20,9% în decembrie.
Importurile au crescut cu 15,5%, scăzând de la o creștere de 19,5% în decembrie și sub creșterea prognozată de 16,5%.
Agenția vamală publică datele comerciale combinate din ianuarie și februarie pentru a atenua distorsiunile cauzate de Anul Nou Lunar, care poate cădea în oricare lună.
În mod normal, activitatea fabricii încetinește considerabil în timpul vacanței lungi, pe măsură ce lucrătorii se întorc în orașele lor natale. Dar pentru al treilea an consecutiv, mulți muncitori din fabrici nu s-au întors acasă din cauza preocupărilor legate de COVID-19, care a menținut unele fabrici în funcțiune.
„Aceste cifre vor fi probabil bine primite. Exporturile Chinei sunt mari și, de asemenea, importurile continuă”, a declarat Louis Kuijs, economist șef Asia Pacific la S&P Global Ratings, adăugând că exporturile rămân o componentă a economiei care susțin în continuare creșterea.
„Trebuie să vedem cât de mult va dura impactul economic (de la criza din Ucraina). Economia Chinei este în general mare și ar trebui să poată continua să crească chiar și în fața șocurilor externe, dar creșterea exporturilor va fi afectată”.
Exporturile în plină expansiune ale Chinei au depășit așteptările pentru o mare parte a anului trecut și au susținut creșterea în cea de-a doua economie a lumii, dar analiștii se așteaptă ca livrările să încetinească în cele din urmă, pe măsură ce cererea de mărfuri din străinătate scade și costurile mari presează exportatorii.
Invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii trecute, pe care o numește o „operațiune specială”, și sancțiunile internaționale în creștere împotriva Moscovei au ridicat riscuri noi pentru economia globală, adăugând tensiunilor de luni de zile pentru fabricile din China din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare mondial.
Tian Yun, fost director adjunct al Asociației pentru Operațiuni Economice din Beijing, se așteaptă ca comerțul China-Europa să fie perturbat din cauza conflictului din Ucraina.
„Dacă criza din Ucraina oprește serviciile de trenuri de marfă China-UE sau duce la o eficiență mai lentă a operațiunii, va exista un impact negativ asupra comerțului UE și al Chinei. Acesta ar putea fi cel mai mare risc”, a spus Tian.
Exportatorii chinezi cu expunere pe piețele ucrainene au întârziat livrările, în timp ce unele fabrici cu afaceri în Rusia au așteptat plata de la clienții lor înainte de a aranja următoarele livrări, au declarat oficialii fabricii și analiștii pentru Reuters.
Exporturile Chinei către Rusia au crescut cu 41,5% în primele două luni ale anului, depășind creșterea cu alte țări, au arătat luni datele vamale, în timp ce importurile din Rusia au crescut cu 35,8%.
IMPORTURI
Lian Weiliang, vice-șef la Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă, se așteaptă ca problemele generale ale costurilor pentru importatori să rămână gestionabile, în ciuda creșterii prețurilor la energie determinate de criza din Ucraina.
„Sursa importurilor de țiței și gaze naturale ale Chinei este diversă, contractele pe termen lung reprezentând o mare parte din toate tranzacțiile”, a spus Lian într-o conferință de presă. „Atâta timp cât toate părțile respectă contractele, importurile pot rămâne stabile”.
Analiştii spun că preţurile mai mari la energie şi la produsele agricole ar oferi un impuls valorii importurilor ţării pentru lunile următoare.
„Pe măsură ce investițiile interne în infrastructură vor începe, cererea de produse energetice va continua să se extindă”, a declarat Chang Ran, cercetător principal la Institutul de Cercetare pentru Investiții Zhixin.
„Conflictul Rusia-Ucraina poate determina creșterea prețurilor la țiței, gaze naturale, grâu și altele pentru o perioadă de timp. Factorul preț ar putea susține importurile”.
Beijingul a vizat o creștere economică mai lentă, de aproximativ 5,5% în acest an, pe fondul unei redresări globale incerte și a unei scăderi a vastului sector imobiliar al țării. Deși aceasta ar marca o încetinire bruscă a creșterii anuale, este totuși o țintă ambițioasă care ar necesita mai mult sprijin politic, spun analiștii.