Prima pagină » „Criză, „urgenţă” şi „catastrofă”, nivelurile de clasificare ale ONU după ce insecuritatea alimentară acută a crescut puternic în lume în 2021

„Criză, „urgenţă” şi „catastrofă”, nivelurile de clasificare ale ONU după ce insecuritatea alimentară acută a crescut puternic în lume în 2021

Anul trecut, 193 de milioane de persoane în 53 de ţări s-au aflat într-o situaţie de insecuritate alimentară acută, adică ele au avut nevoie de un ajutor urgent pentru a supravieţui. Însă chiar şi cu ajutorul umanitar, multe au suferit de malnutriţie acută, incapabile să îşi acopere nevoile nutriţionale minime, scrie Agerpres.

Clasificarea înglobează niveluri de la 3 la 5 pe scara internaţională a securităţii alimentare: ‘criză’, ‘urgenţă’ şi ‘catastrofă’.

Începând din 2016, data primei apariţii a acestui raport realizat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Programul Alimentar Mondial şi Uniunea Europeană, numărul a crescut permanent.

Raportul din 2021 nu ia în considerare războiul din Ucraina, care cel mai probabil va agrava vulnerabilităţile unor ţări foarte dependente de exporturile de cereale sau de îngrăşăminte ruseşti şi ucrainene, cum ar fi Somalia.

Proiecţiile pentru 2022, care nu includ în acest moment decât 42 din 53 de ţări vizate, estimează că între 179 şi 181,1 milioane de persoane ar putea suferi de insecuritate alimentară acută.

„Războiul a scos deja în evidenţă natura interconectată şi fragilitatea sistemelor alimentare”, subliniază FAO, care atrage atenţia că „perspectivele nu sunt bune”.

„Dacă nu facem mai mult pentru a susţine regiunile rurale, magnitudinea pagubelor legate de foamete şi de degradarea nivelurilor de viaţă va fi dramatică. Este necesară o acţiune umanitară urgentă şi la o scară mare”, a adăugat FAO.

Creşterea înregistrată în 2021 este cauzată de o „combinaţie triplă toxică de conflicte, evenimente meteorologice extreme şi şocuri economice”, detaliază organizaţia.

Conflictele sunt cauza pentru care 139 de milioane de persoane se află în această situaţie, în special în ţările în pragul unor crize politice şi umanitare precum Republica Democrată Congo (RDC), Etiopia, Afganistan şi Yemen, cele mai afectate.

Dificultăţile economice legate de pandemia de COVID-19, mai puţin semnificative decât în 2020, au fost principala cauză pentru foametea acută pentru 30,2 milioane de persoane în lume.

ONU a precizat că cifrele sale sunt ajustate în sus prin extinderea acoperirii sale geografice, care include din nou state precum RDC.

Ar fi nevoie de un ajutor financiar de 1,5 miliarde de dolari pentru a acţiona imediat, pentru a profita de sezonul de însămânţare pentru a spori producţia în regiunile de risc, estimează FAO, care are miercuri o reuniune pe acest subiect.

Scroll to Top