Prima pagină » Stabilirea bugetului

Stabilirea bugetului

Stabilirea unui buget personal este cel mai important instrument care ne ajuta sa ne gestionam eficient veniturile si cheltuielile, pentru a ne afla in echilibru si pentru a nu ajunge in situatii neplacute.

In general, stim cu exactitate, inca de la inceputul lunii, care sunt platile recurente pe care trebuie sa le facem si ce cheltuieli urmeaza sa avem. Astfel, ne putem face un calcul exact si un plan pentru a fi cu finantele la zi. Insa este posibil sa fim luati, uneori, prin surprindere de anumite cheltuieli pe care nu le anticipaseram, de aceea, este bine sa avem o imagine de ansamblu asupra finantelor noastre.

Care sunt avantajele unui buget personal

Daca ai constant senzatia ca iti este greu sa faci fata provocarilor financiare lunare, un buget personal iti poate oferi exact claritatea de care ai nevoie pentru a fi mai eficient in gestionarea banilor.

Un buget personal te ajuta daca esti intr-un impas financiar care pare insurmontabil sau daca ai vrea sa iti cresti veniturile pentru a avea o siguranta financiara pe viitor. In ambele situatii, planificarea este utila si te ajuta sa vezi exact care sunt cheltuielile pe care le faci, unde ai putea sa ajustezi si daca exista posibilitatea de a-ti creste veniturile.

In cazul in care planuiesti o achizitie semnificativa, gestionarea bugetului personal iti ofera avantajul de a putea analiza realist situatia si de a planifica etapele necesare pentru a-ti atinge obiectivul. Iar daca ai vrea sa incepi o afacere, te ajuta sa evaluezi corect daca poti sustine singur un asemenea demers sau ai nevoie de un asociat ori daca trebuie sa soliciti un credit.

Exista si situatii in care achizitia pe care ai nevoie sa o faci nu are o valoare foarte mare, insa nu dispui pentru moment de banii necesari. Cea mai simpla solutie in acest caz este un credit rapid pe termen scurt, care poate fi achitat repede din venituri si nu iti destabilizeaza bugetul.

Un alt beneficiu este acela ca iti poti achita mai rapid eventualele datorii. In momentul in care ai o imagine clara asupra cheltuielilor tale, stii exact de unde poti reduce pentru a plati datoriile intr-un timp cat mai scurt. De asemenea, bugetul personal te ajuta sa nu faci si alte datorii, pentru ca vezi exact care este diferenta dintre venituri si cheltuieli si stii care sunt finantele pe care te poti baza fara a apela la ajutorul altcuiva.

Motivatia este un alt factor care trebuie luat in calcul atunci cand ne gandim la necesitatea unui buget personal. Evaluarea structurata si realista a situatiei financiare ne ajuta sa ne dam seama de lucrurile pe care le putem realiza daca tinem sub control balanta dintre venituri si cheltuieli. Diferenta dintre acestea este profitul, banii pe care ii putem investi fie intr-un bun material, fie intr-o experienta pe care ne-o dorim. 

Pasii pentru stabilirea unui buget 

Prima etapa in construirea unui buget personal este sa ai o evidenta clara a veniturilor si a sumei de bani de care dispui. Apoi calculeaza datoriile pe care le ai, daca este cazul, si achita-le cu prioritate. Este important ca datoriile sa fie primele pe care le platesti, pentru ca amanarea acestora inseamna doar acumularea unor sume din ce in ce mai mari si a eventualelor penalizari, in cazul in care trebuie sa platesti rate la banca. De aceea, in momentul in care contractezi un credit, orienteaza-te catre o solutie transparenta, cu conditii de rambursare rezonabile, care te ajuta sa stii in orice moment ce suma mai ai de restituit si in ce conditii. Astfel vei putea planifica realist bugetul lunar si nu vei avea parte de surpriza neplacute.

Stabileste care sunt cheltuielile lunare recurente. Plata utilitatilor (energie electrica, gaze, cablu TV, internet), plata intretinerii si a chiriei, daca nu ai un apartament proprietate personala, a abonamentelor la diverse servicii (sala de sport, servicii de streaming) sunt cheltuieli lunare recurente.

Cel mai eficient mod in care poti gestiona bugetul personal este sa introduci toate aceste informatii intr-un tabel, pe care sa il imparti pe categorii de venituri si cheltuieli. Creeaza un format cat mai simplu, fara sa il incarci cu prea multe informatii. Astfel, vei avea o imagine clara a situatiei tale financiare, pe baza careia vei putea face ajustarile necesare de buget. Nu uita sa notezi in tabel toate veniturile si cheltuielile!

Cum sa iti imparti cheltuielile 

O solutie eficienta pentru gestionarea bugetului este sa imparti cheltuielile lunare in mai multe categorii: plati fixe, variabile si darile catre stat/asigurari.

Cheltuielile fixe sunt cele recurente, sumele pe care trebuie sa le achiti lunar, trimestrial, semestrial sau anual, care au aproximativ aceeasi valoare de fiecare data. Plata intretinerii, a chiriei, utilitatile, abonamentele sunt cheltuieli pe care le facem lunar si pe care le putem estima, in functie de platile pe care le-am facut in lunile anterioare.

Cheltuielile variabile sunt cele care nu au o valoare constanta, ci depind de context si de nivelul venitului personal. Produsele sau serviciile de ingrijire personala, alimentele, imbracamintea, daca dorim sa urmam anumite cursuri, vacantele, cheltuielile auto, cadourile, evenimentele la care dorim sa participam sunt cheltuieli variabile. Aceasta categorie este cea de unde putem ajusta semnificativ bugetul, pentru ca putem evalua cu exactitate care sunt lucrurile de care avem cu adevarat nevoie. Ideal este sa putem face cate putin din toate, insa trebuie sa pastram un echilibru, pentru a nu cheltui mai mult decat ne permite bugetul.

Cea de-a treia categorie de cheltuieli este cea la care se incadreaza darile catre stat si asigurarile. Acestea sunt fixe, insa sumele datorate pot varia, in functie de cursul valutar, reesalonarea sau recalcularea taxelor catre autoritati sau suplimentarea serviciilor de asigurari. 

Metode de a economisi 

O metoda eficienta, care te ajuta sa economisesti, este regula 50/20/30: in mod ideal, ar trebui sa aloci maximum 50% din buget catre platile fixe: chirie, intretinere, abonamente. 20% este procentul din venituri pe care este bine sa il economisesti. Acesti bani pot merge intr-un cont de economii, la banca, sau ii poti investi, pentru ca pe termen lung sa contribuie la cresterea veniturilor. 30% din ceea ce castigi lunar sunt costurile flexibile: sumele de bani pe care le aloci pentru mancare, imbracaminte, divertisment sau pasiuni.

Urmeaza acest model pentru a vedea daca te incadrezi in aceasta regula. In cazul in care diferentele sunt mari, gandeste-te ce ai putea face si ce cheltuieli poti reduce pentru a fi cat mai aproape de procentele stabilite.

Planifica in pasi: bugetul lunar te ajuta sa estimezi pe termen scurt care sunt veniturile si cheltuielile. Un buget anual este util pentru ca iti da posibilitatea sa iti stabilesti si anumite obiective pe termen lung: un obiect pe care ti-l doresti, o vacanta. Pastreaza si actualizeaza ambele bugete in paralel, pentru a vedea exact care e situatia ta financiara si ce obiective poti atinge pe termen scurt, mediu si lung. 

Sfaturi generale de care sa tii cont 

Pe langa regulile si metodele mentionate mai sus, iata cateva sfaturi de care este bine sa tii cont pentru a-ti gestiona cat mai eficient bugetul personal.

Pastreaza chitantele si garantiile de la achizitiile importante. Astfel, daca, de exemplu, un aparat electrocasnic se strica, il poti duce in service pentru a fi reparat si nu va fi nevoie sa cumperi unul nou.

Alege credite rapide pentru nevoile tale imediate, la care platesti doar dobanda, fara comisioane ascunse. Cheltuielile neprevazute pot aparea oricand si este important pentru confortul nostru financiar sa nu ne indatoram peste masura si sa alegem cea mai buna solutie, potrivita bugetului nostru.

Verifica regulat daca bugetul pe care l-ai facut corespunde in continuare cu realitatea si ajusteaza acolo unde este nevoie: de exemplu, daca una dintre sursele de venit nu mai este de actualitate sau daca nu trebuie sa mai ai grija unei anumite cheltuieli.

Sumele suplimentare pe care le obtii ca urmare a realizarii unui buget personal este bine sa le investesti sau sa le depui intr-un cont de economii. Acelasi lucru este valabil si pentru castigurile la care nu te asteptai si care, ca urmare, nu erau luate in calcul in buget.

Nu cumpara mai mult decat consumi, mai ales alimente. Avem tendinta de a cumpara mancare in exces, pe care, intr-un final, o aruncam. Cumpara exact cat stii ca vei consuma, pentru a elimina risipa. Acelasi lucru este valabil si pentru imbracaminte si incaltaminte.

Scroll to Top