Prima pagină » Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Cum pot ajunge romanii sa cumpere obligatiuni BT in euro

Banca Transilvania a inchis o emisiune de obligatiuni in pietele externe atragand saptamana trecuta 500 milioane euro, pentru 4 ani. Cum pot ajunge romanii sa detina aceste obligatiuni?

Recent inchisa emisiune Fidelis pentru investitorii locali la BVB purta dobanzi de pana la 5,8% pe an in euro, pentru scadenta la 5 ani. 

Pentru multi a sunat foarte tentant, dovada ca subscrierile au fost de 473 milioane euro (198 milioane euro pentru cele cu scadenta la un an si dobanda de 3,7% si 274 milioane euro pentru cele cu scadenta la 5 ani si o dobanda de 5,8%), de peste trei ori mai mult decat sumele atrase pentru titlurile in lei. 

Iata insa ca se poate mult mai bine, si nu imprumutand afaceri obscure, ci chiar liderul pietei bancare de la noi. 

Banca Transilvania a emis obligatiuni de 500 milioane euro, negarantate, nepreferentiale,  in pietele externe care au un cupon de 9%. 

Operatiunea face parte din planul mai larg de atragere a un miliard de euro de la investitori calificati prin intermediul emisiunilor de obligatiuni destinate sa acopere cerintele minime pentru fondurile proprii si activele eligibile (cerintele MREL).

Emisiunea a fost suprasubscrisa in doar cateva ore, investitorii plasand ordine de peste 850 de milioane de euro. Peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisa de investitori internationali din aproape 20 de tari. 

Au subscris oferta in total 80 de investitori-fonduri de investitii, institutii financiare, fonduri de pensii, banci comerciale si centrale, precum si companii de asigurare, BERD fiind investitorul ancora, cu 90 de milioane de euro. 

In acest moment Euribor la 6 luni este de 3,6%, deci prima de risc a obligatiunilor bancii nu e deloc mica si de aici, poate, interesul mare la cumparare randamentul fiind foarte atractiv. 

Bancile locale nu ofera in prezent dobanzi mai mari de 3% pentru depozitele la termen in euro, astfel incat o dobanda aproape dubla (precum la titlurile de stat in euro pe 5 ani) sau chiar tripla (precum pentru obligatiunile Bancii Transilvania) suna foarte atractiv.

Scroll to Top