Prima pagină » Decembrie, luna marilor cheltuieli: cum să îți controlezi cheltuielile la final de an

Decembrie, luna marilor cheltuieli: cum să îți controlezi cheltuielile la final de an

Luna decembrie este o lună dedicată în întregime sărbătoririi. Din prima zi a lunii și până în ultima din an, în fiecare săptămână ai un prilej de a oferi cadouri. Tu cum navighezi prin spiritul de sărbătoare și cheltuieli? Iată mai jos 3 sfaturi prin care să fii darnic cu tine și cu ceilalți de sărbători, fără a începe noul an cu portofelul gol.

1. Cumpără cadourile din timp

Ca orice lucru făcut pe ultima sută de metri, cumpărăturile din pragul sărbătorilor riscă să fie mai costisitoare dacă nu începi să te ocupi de ele mai devreme.  Multele cadouri pe care trebuie să le cumperi se adaugă listei de preparate de Crăciun, cheltuielilor de iarnă, planurilor de Revelion… Ca să eviți aglomerația cheltuielilor și a celei din magazine, fură startul și ia cadourile ceva mai devreme. Dacă anul acesta te-ai apucat mai târziu, nu e nimic. Începând cu anul viitor, poți să începi acest bun obicei care te va scăpa de agitația din magazine și din buzunarul tău.

2. Mai puțin, înseamnă, uneori, mai mult

Chiar și atunci când vorbim despre sărbători. Deseori, ele sunt asociate cu opulența în mâncare, cadouri, petreceri, vacanțe, dar aceasta este o percepție eronată. Calitatea contează mereu mai mult decât cantitatea, și o poți alege chiar și atunci când vorbim despre sărbătorile de iarnă. Gătește pentru masa de Crăciun în cantități mai mici, fă cadouri mai puține dar cu o semnificație mai mare, sau alege să petreci altfel de Revelion, în locul unor restaurante scumpe. Mai puțini bani cheltuiți de sărbători nu înseamnă mai puțină distracție dacă ești creativ. În plus, chibzuiala din decembrie îți va aduce liniștea și siguranța din ianuarie.

3. Rezistă ofertelor din perioada de sărbători. Sau alege-le cu grijă

De fiecare dată, sfârșitul de an vine cu oferte în magazine, pentru a ne sprijini multele cheltuieli din lună. Totuși, dacă ofertele par foarte tentante sau reducerile afișate lasă impresia că îți vor scădea din cheltuielile pe care le ai de făcut, mai calculează o dată. Dacă îți înmulțești cumpărăturile pe măsura reducerilor, vei cădea în noi excese, iar reducerile de preț vor ajunge să îți reducă pe nesimțite și banii din portofel.

Pe lângă extazul cadourilor pentru noi și cei dragi, perioada de Crăciun reprezintă și unul dintre factorii care declanșează comportamentul de cumpărare impulsiv. Mai mult, perioada de Crăciun reprezintă, pentru unii, o scuză pentru a intra într-un maraton necontrolat de shopping.

Scroll to Top