Prima pagină » Dobanzile interbancare

Dobanzile interbancare

Indici de referinta la credite

Ratele dobanzilor de pe piata interbancara sunt utilizate ca indici de referinta la creditele cu dobanzi variabile. Conform legii, ratele dobanzilor la credite se modifica doar atunci indicele de referinta inregistreaza modificari. Acest mecanism asigura transparenta in actualizarea dobanzilor la credite si elimina cresterile arbitrare ale costului creditului.

Robor

Robor este indicele de referinta utilizat la creditele in lei.

Robor se determina de catre Banca Nationala a Romaniei, pe baza unei metodologii stricte. Acest indice reprezinta o medie a ratelor dobanzilor la care bancile romanesti sunt dispuse sa se imprumute intre ele si se publica in fiecare zi lucratoare, la ora 11.

Euribor

Euribor este indicele de referinta utilizat la creditele in euro.

Euribor este calculat de catre Federatia Europeana a Bancilor, o asociatie a bancilor din zona euro. Asociatia determina nivelul ratelor Euribor, in fiecare zi lucratoare, datele fiind publicate la ora 11 CET (12, ora Romaniei). Euribor reprezinta o medie a ratelor dobanzilor la care bancile participante la fixing se imprumuta intre ele.

Libor

Libor USD este indicele de referinta utilizat la creditele in dolari si Libor CHF este indicele de referinta la creditele in franci elvetieni.

Ratele Libor sunt calculate de catre Asociatia Bancilor din Marea Britanie, fiind publicate, in fiecare zi lucratoare, la ora 12 GMT (14, ora Romaniei). Libor reprezinta o medie a ratelor dobanzilor la care bancile participante la fixing se imprumuta intre ele, in diverse monede. Libor USD este media dobanzilor interbancare in dolari americani de pe piata londoneza, iar Libor CHF este media dobanzilor interbancare in franci elvetieni.

Scroll to Top