Prima pagină » Economia globală se pregătește pentru impactul războiului Rusiei asupra Ucrainei

Economia globală se pregătește pentru impactul războiului Rusiei asupra Ucrainei

Băncile centrale amână sau atenuează majorările ratelor după ce se bazează pe bani ușori pentru a trece peste pandemia de Covid-19.

Creșterea prețurilor mărfurilor de bază, sancțiunile financiare mari și potențialul de interzicere a importurilor de energie din Rusia după invadarea Ucrainei amenință să împiedice o economie globală încă slăbită de pandemia Covid-19. De asemenea, complică sarcina băncilor centrale care se pregăteau să elimine treptat banii simpli.

Pe ambele maluri ale Atlanticului, inflația este la niveluri care nu au fost văzute de zeci de ani și este încă în creștere. Piețele bursiere globale se ofilesc, iar dolarul crește în raport cu alte valute, în timp ce investitorii se grăbesc pentru siguranța activelor SUA.

Economiștii avertizează din ce în ce mai mult asupra unei posibile crize de stagflație, în special în Europa, o situație de inflație ridicată și creștere scăzută care a afectat marile economii în anii 1970. Pe atunci, băncile centrale au răspuns la o creștere a prețului petrolului cu politici de bani ușori care au provocat o spirală salarii-preț. Acum, unele bănci centrale ar putea renunța la planurile lor de a crește ratele dobânzilor după ce le-au menținut jos în timpul pandemiei.

„Va fi din ce în ce mai greu să ignorăm comparațiile cu anii 1970, deoarece acțiunea prețului mărfurilor seamănă din ce în ce mai mult cu aceasta”, a spus Jim Reid, strateg la Deutsche Bank.

La întâlnirile de stabilire a ratelor programate săptămâna viitoare, Banca Centrală Europeană și Rezerva Federală a Statelor Unite erau de așteptat, până de curând, să acționeze rapid pentru a elimina treptat politicile de bani ușori. Ambele vor fi acum precaute, au spus investitorii, reflectând noile riscuri economice.

Președintele Fed, Jerome Powell, le-a spus oficialilor Congresului săptămâna trecută că invazia Ucrainei de către Rusia ar putea duce la creșterea inflației și a spus că va propune o creștere cu un sfert de punct procentual a ratei dobânzii la reuniunea de săptămâna viitoare, punând capăt efectiv speculațiilor cu privire la o creștere mai mare, la jumătate. creștere în puncte procentuale.

„Trebuie să fim atenți și agil în timp ce luăm decizii într-un mediu destul de dificil”, a spus domnul Powell.

La Frankfurt, oficialii BCE au semnalat că se vor acționa cu prudență atunci când se vor reuni miercuri și joi, în ciuda creșterii inflației la 5,8% în februarie, de aproape trei ori ținta de 2% a BCE. Investitorii se așteaptă acum ca BCE să-și majoreze rata cheie a dobânzii cu 0,1 puncte procentuale până în decembrie, la minus 0,4%, mai degrabă decât creșterea ratei de 0,5 puncte procentuale așteptată în urmă cu o lună, potrivit prețurilor pieței financiare.

În centrul celei mai recente crize de incertitudine se află Rusia, a 11-a economie din lume și un furnizor crucial de energie pentru o mare parte din Europa. Națiunile occidentale au impus în ultimele zile cele mai mari sancțiuni economice împotriva unei țări majore din ultimele decenii.

„Nu am văzut niciodată ceva atât de cuprinzător, atât de puternic și atât de brusc impus unei economii de această dimensiune și importantă pentru economia globală”, a spus domnul Smart.

Este similar cu criza Lehman „în sensul că va exista multă incertitudine cu privire la cine are expunerea la Rusia, expunerea indirectă”, a spus el. „S-ar putea să știu că nu sunt expus, dar nu sunt sigur cine dintre clienții mei ar putea fi expus, cine are investiții pe care… va trebui să le noteze.”

Europa, cu proximitatea sa geografică de conflict și dependența puternică de energia rusă, se confruntă potențial cu cea de-a treia recesiune în doi ani. Este probabil ca economiei Statelor Unite să se descurce mai bine, având în vedere rolul său de cel mai mare producător de petrol din lume și economiile încă considerabile ale gospodăriilor, dar chiar și în S.U.A., creșterea inflației este probabil să influențeze cheltuielile de consum și creșterea.

Euro a scăzut la 1,08 dolari, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani în raport cu dolarul. MSCI EMU, un indice al acțiunilor mari și mijlocii din zona euro, a scăzut cu aproximativ 20% din ianuarie, în comparație cu o scădere de 10% a indicelui S&P 500. Acțiunile băncilor din zona euro au fost afectate în mod deosebit de puternic, chiar dacă expunerea lor directă în Rusia este limitată în majoritatea cazurilor.

Chiar înainte de conflictul din Ucraina, redresarea economică a Europei a avut un impuls mai mic decât cea a SUA, parțial din cauza cheltuielilor guvernamentale mai mici. Cheltuielile de consum și investițiile din zona euro sunt ambele cu mult sub drumul pe care îl urmau înainte de pandemie, în timp ce SUA au revenit pe această cale, potrivit datelor BCE.

Marile economii de piață emergente, cum ar fi Egiptul, se confruntă cu o criză a securității alimentare, pe fondul creșterii prețurilor și a livrărilor reduse de exporturi rusești de grâu și ulei de floarea-soarelui, potrivit Institutului Orientului Mijlociu, un think tank din Washington, D.C..

În Rusia, economiștii prevăd o contracție economică de până la 10%, pe care națiunea nu a mai experimentat-o ​​de la revizuirile economice dezordonate post-sovietice din anii 1990. Șocul inițial va fi urmat probabil de o perioadă prelungită de creștere scăzută sau de stagnare, deoarece Rusia este împinsă în izolare economică, potrivit Capital Economics.

În China, unde liderii se adună pentru a stabili prioritățile economice pentru anul viitor, creșterea încetinește, iar costurile ridicate ale energiei reprezintă o preocupare tot mai mare. Țara încă pune în aplicare o politică zero-Covid-19, iar consumul gospodăriilor a fost slab, în timp ce factorii de decizie politică reprimă excesele de pe piața imobiliară. Președinte

Xi Jinping a declarat duminică că țara trebuie să asigure securitatea cerealelor și dependența de piața internă pentru a menține producția, a informat postul de stat CCTV.
Războiul din Ucraina ar putea reduce creșterea economică a zonei euro cu până la 2 puncte procentuale, potrivit Capital Economics. Sancțiunile occidentale asupra întreprinderilor rusești, companiile care țin voluntar relațiile și recesiunea profundă din Rusia vor reduce drastic exporturile din zona euro către Rusia.

Conflictul pune, de asemenea, noi presiuni asupra lanțurilor globale de aprovizionare întinse și crește prețurile pentru companiile de producție din Europa axate pe export. Companiile auto limitează producția pe fondul lipsei de cablaje și alte componente. Războiul va afecta și cheltuielile gospodăriilor prin prețuri mai mari și o incertitudine mai mare.

Consecințele conflictului din Ucraina vor afecta creșterea Italiei în 2022, a declarat luni premierul Mario Draghi reporterilor. „Aceste evenimente vor influența în mod clar creșterea economică în acest an”, a spus domnul Draghi după o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles.

Deși BCE ar putea decide să amâne creșterile ratelor dobânzilor până în 2023 și să-și extindă programul de cumpărare de obligațiuni, Fed, Banca Angliei și Banca Canadei vor continua să ridice ratele, deși într-un ritm mai lent decât prețul inițial înainte de conflict. , a declarat Iain Stealey, manager de portofoliu la JP Morgan Asset Management din Londra.

Un indice atent urmărit al încrederii investitorilor din zona euro a scăzut în martie la un minim din 17 luni, la egalitate cu declinul observat la începutul pandemiei de Covid-19 în martie 2020.

„Credem că prețurile mai mari ale mărfurilor au venit pentru a rămâne și vor duce atât la o inflație mai mare, cât și la o creștere mai scăzută”, a declarat Salman Ahmed, șeful global al alocării active macro și strategice la Fidelity International din Londra.

„Aceasta înseamnă că riscul de recesiune totală în Europa crește brusc, mai ales dacă fluxurile de mărfuri fizice din Rusia sunt perturbate substanțial în zilele și săptămânile următoare”.

Scroll to Top