Prima pagină » Economia Rusiei este în pragul unui dezastru fără precedent

Economia Rusiei este în pragul unui dezastru fără precedent

Atacul lansat de Rusia în Ucraina va cauza pagube uriașe Rusiei, mai mari decât ar fi putut anticipa cineva, cred experții.

Fără a neglija suferințele la care este supus poporul ucrainean acum, trebuie menționat că și poporul rus va avea mult de tras în anii care urmează, mai ales din punct de vedere economic.

Având în vedere severitatea evenimentelor, dar și faptul că România are relații comerciale cu ambele țări, Ziare.com a consultat mai mulți analiști pentru a încerca să înțelegem cum va fi afectată economia Rusiei în viitor. Iar lucrurile nu arată roz deloc, din punct de vedere financiar. Aceștia estimează o creștere accentuată a prețurilor, în Rusia, urmate de falimente și disponibilizări.

”Este greu de anticipat ce se va întâmpla pe termen lung. Pe termen scurt, însă, pe ruși îi așteaptă ce e mai greu. Așa cum vedem că deja se întâmplă, Rusia va rămâne pe viitor izolată de lumea occidentală și de piețele globale majore. Marile companii se retrag rând pe rând, își vând participațiile și aproape toate statele refuză să mai facă afaceri în Rusia. Băncile rusești au toate de suferit. Economic vorbind, nimic nu va fi bine o perioadă de timp. Companii din diverse domenii riscă să se închidă. Altele vor avea oricum de suferit și vor fi nevoite să facă disponibilizări”, este de părere unul dintre analiștii consultați de Ziare.com, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Acesta crede că nici Putin n-a estimat că se va ajunge la o asemenea amploare a sancțiunilor.

”La ei, prețurile sunt acum mai mari cu 30-40%. Rubla a scăzut cu 30% și nu știm cum poate să gestioneze situația Banca Centrală a Rusiei. Iar preţurile ridicate ale producţiei industriale se vor vedea ulterior în rata de inflaţie în perioada următoare. Mai mult, Bursa de la Moscova a rămas închisă de la începutul săptămânii. Iar rușii sunt încurajați acum, cu dobânzi mari la depozite, să țină banii în bănci, dobânzi care variază între 15 și 20%”, mai spune analistul.

Scroll to Top