Prima pagină » Finante » dobanzi

dobanzi

Impactul Reducerii Dobânzilor Asupra Burselor: O Analiză a Perspectivei pentru Anul Curent

Reducerea costurilor de finanțare este de obicei întâmpinată cu un optimism crescut pe piețele de capital, deschizând calea către noi maxime istorice, cel puțin în prima parte a anului. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere că bursele au înregistrat creșteri semnificative și în 2023, chiar în condițiile în …

Impactul Reducerii Dobânzilor Asupra Burselor: O Analiză a Perspectivei pentru Anul Curent Afla mai mult »

Perspectiva Anului 2024: O Așteptată Reducere a Dobânzilor la Credite în România

Cu temperarea inflației pe plan local și anunțul tranșelor de tăiere a dobânzilor în SUA pentru 2024, debitorii din România pot anticipa o relaxare monetară și rate mai scăzute la credite în acest an. Cu ultima valoare a IRCC, în creștere ușoară la 5,97%, se conturează o perspectivă a costurilor …

Perspectiva Anului 2024: O Așteptată Reducere a Dobânzilor la Credite în România Afla mai mult »

Evoluția Dobânzilor la Depozitele în Euro: De unde s-a plecat și Ce Ne Așteaptă

Într-o lume a volatilității economice și a incertitudinii, dobânzile la depozitele în euro au avut o evoluție semnificativă în ultimii ani. Să aruncăm o privire asupra traseului parcurs de aceste dobânzi, începând cu sfârșitul anului 2019 și până în prezent, pentru a înțelege ce a determinat această evoluție și ce …

Evoluția Dobânzilor la Depozitele în Euro: De unde s-a plecat și Ce Ne Așteaptă Afla mai mult »

Redarea Atenuată a Leului Românesc: Impozitarea Dobânzilor la Titlurile de Stat Scade Atracția pentru Investitori Străini

Leul românesc a strălucit în lumina piețelor financiare globale, atrăgând investitorii străini datorită dobânzilor atractive și stabilității cursului de schimb în ultimul an. Cu toate acestea, apariția discuțiilor despre posibilitatea impozitării dobânzilor la titlurile de stat românești a lăsat semne de întrebare cu privire la atractivitatea acestora. Această schimbare potențială …

Redarea Atenuată a Leului Românesc: Impozitarea Dobânzilor la Titlurile de Stat Scade Atracția pentru Investitori Străini Afla mai mult »

Perspectiva Scăderii Dobânzilor Bancare în Contextul Impozitării Obligațiunilor de Stat

Într-o perioadă marcată de schimbări fiscale propuse, una dintre cele mai discutate chestiuni este impozitarea obligațiunilor de stat și impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra dobânzilor bancare. Cum ar putea evolua dobânzile bancare într-un astfel de scenariu și ce implicații ar putea avea pentru economie și investitori? Până …

Perspectiva Scăderii Dobânzilor Bancare în Contextul Impozitării Obligațiunilor de Stat Afla mai mult »

Creșterea Prețurilor la Apartamente – Cauze și Implicații Economice

In ianuarie 2014 salariul mediu net din economie era de 1.625 lei iar in prezent (la nivelul lunii mai 2023) avem 4.543 lei.  Exprimat in euro, in ianuarie 2014 salariul mediu net era de 359 euro (curs mediu de 3,52 lei/euro in ianuarie 2014) iar in prezent este de 921 …

Creșterea Prețurilor la Apartamente – Cauze și Implicații Economice Afla mai mult »

De ce nu se corecteaza semnificativ pretul apartamentelor?

Dincolo de proverbiala inertie din pietele imobiliare (mai intai se corecteaza bursele, apoi indicatorul PIB cand vine recesiunea si abia la final piata imobiliara), cauzele mentinerii preturilor imobilelor trebuie cautate si in alte parti decat la costul creditului.  Conform indicelui calculat pe site-ul imobiliare.ro, pe baza preturilor de vazare introduse …

De ce nu se corecteaza semnificativ pretul apartamentelor? Afla mai mult »

Cum a suportat piata imobiliara cresterea dobanzilor la credite

In ciuda majorarii indicelui IRCC de la 1% la 6% in decurs de 2 ani, preturile apartamentelor nu au suferit corectii importante, o evolutie justificata si de cresterea veniturilor debitorilor in ultimii ani.  Indicele IRCC calculat pentru al doilea trimestru din 2021 a atins minimul de 1,08. Apoi a urmat …

Cum a suportat piata imobiliara cresterea dobanzilor la credite Afla mai mult »

Dobânda de referinţă, la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani

Ca urmare a decizie adoptate joi, dobânda plătită de BCE pentru depozitele băncilor comerciale a atins cel mai ridicat nivel de după luna octombrie 2000, înainte ca monedele şi bancnotele euro să fie introduse în circulaţie. Conform sursei citate, gardienii euro au înlăturat din comunicatul de presă o aluzie clară …

Dobânda de referinţă, la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani Afla mai mult »

Depozitele bancare la termen sunt soluții cu un grad ridicat de securitate

Cu un depozit făcut la o bancă pe o perioadă de timp, poți economisi bani pentru copiii tăi într-un mod sigur. Problema aici, însă, este profitul: din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor de pe piață, primești doar o dobândă minimă pentru banii pe care îi economisești. Prin urmare, depozitele făcute la bancă …

Depozitele bancare la termen sunt soluții cu un grad ridicat de securitate Afla mai mult »

Cum se plaseaza conturile de economii in comparatie cu titlurile de stat

Daca paralela intre depozitele la termen si randamentul titlurilor de stat a mai fost schitata in articolele din trecut, sa comparam diferentele de randament intre conturile de economii si titlurile de stat.  Cea mai buna dobanda in topul conturilor de economii o ofera CEC Bank (7,5%) la conturile de economii …

Cum se plaseaza conturile de economii in comparatie cu titlurile de stat Afla mai mult »

Diferente intre dobanda simpla si dobanda compusa

Pentru a putea identifica diferentele intre cele doua tipuri de dobanzi, este necesara definirea si a conceptului de dobanda compusa. Astfel dobanda compusa reprezinta suma generata in raport cu capitalul initial revizuit. Principalele diferente intre cele doua tipuri de dobanzi constau in faptul ca: Atunci când o persoană împrumută bani …

Diferente intre dobanda simpla si dobanda compusa Afla mai mult »

Ce este dobanda simpla?

Dobanda simpla este definita ca fiind un procent calculat din suma initiala imprumutata, care se aplica si ramane valabil pe intreaga perioada de creditare. Aceasta nu impacteaza in niciun fel valoarea capitalului initial si nici nu genereaza o crestere al acestuia. De regula, acesta se calculeaza in functie de rata …

Ce este dobanda simpla? Afla mai mult »

Ce sunt dobanzile?

Dobanzile reprezinta o suma de bani pe care o acorzi inapoi creditorului (bancii sau institutiei financiare nebancare) atunci cand acestea iti ofera o suma de bani in imprumut pentru o anumita perioada de timp. Acestea sunt vazute ca fiind pretul pe care trebuie sa il platesti deoarece creditorul nu se …

Ce sunt dobanzile? Afla mai mult »

Strategia rate fara dobanda poate concura creditele de consum

Pe langa perioada de gratie care ajunge pana la 60 de zile, ratele fara dobanda oferite la comerciantii parteneri prin intermediul cardurilor de credit pot concura creditele de consum cand numarul lor trece de 12. Achizitiile prin intermediul creditelor de nevoi personale au ramas foarte populare dar cele realizate prin …

Strategia rate fara dobanda poate concura creditele de consum Afla mai mult »

Cele mai bune Dobânzi în Euro: Unde să găsiți o rentabilitate competitivă pentru economiile în moneda europeană

Cu atât de multe opțiuni disponibile pentru a-ți investi economiile în euro, este esențial să găsești cele mai bune dobânzi pentru a-ți maximiza rentabilitatea. În acest articol, vom explora câteva dintre cele mai atractive opțiuni de economisire în euro și vom oferi sfaturi despre cum să găsești cele mai bune …

Cele mai bune Dobânzi în Euro: Unde să găsiți o rentabilitate competitivă pentru economiile în moneda europeană Afla mai mult »

Cum stabileste Ministerul Finantelor dobanzile titlurilor de stat

Campania de promovare a emisiunii Fidelis incheiate recent, cu un record al subscrierilor pentru titlurile in euro, a dat ocazia investitorilor sa afle cum isi construiesc autoritatile politica de dobanzi pentru emisiunile de titluri de stat pentru populatie.  Pentru cei care erau tentati sa considere ca inflatia este principalul reper …

Cum stabileste Ministerul Finantelor dobanzile titlurilor de stat Afla mai mult »

BCR ofera 1,5 puncte procentuale “prima de instalare”

Dobânda standard pentru creditul de nevoi personale George pe 5 ani este fixă, cuprinsă între 9,79% și 19,99%/an (DAE de la 10,24% la 21,93%) și diferă în funcție de mai multe variabile utilizate în analiza cererii de credit, istoricul relației cu banca, venitul realizat, vechimea locului de munca, ratele în …

BCR ofera 1,5 puncte procentuale “prima de instalare” Afla mai mult »

ING, diferenta majora intre refinantarile interne si externe

Daca in cazul refinantarilor interne (refinantarea unui credit mai vechi acordat de banca), la ING Bank conditiile sunt similare celor din oferta standard, in cazul refinantarilor externe (imprumuturi mai vechi luate de la alte banci) acestea se imbunatatesc substantial, dobanzile fiind mai mici cu peste un punct procentual.  De exemplul, …

ING, diferenta majora intre refinantarile interne si externe Afla mai mult »

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor

Cresterea dobanzilor de referinta (ROBOR, IRCC) din ultima vreme si tendinta de majorare simultana a marjelor practicate de unele banci a trezit apetitul pentru solutii mai avantajoase prin refinantare.  Migrarea cu vechiul imprumut la o alta banca unde poti gasi conditii mai bune poate fi o solutie cand noile costuri …

Refinantarile pot fi o solutie in contextul scumpirii creditelor Afla mai mult »

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an?

Mai multe banci au inceput sa isi modifice strategia de bonificare a depozitelor la termen, stimuland mai mult economisirea pe termen scurt, in asteptarea reducerii mai agresive a inflatiei pe final de an.  In conditiile in care mai multe departamente de analiza au oferit prognoze privind inflatia pentru decembrie 2023 …

De ce unele banci ofera dobanzi mai mari la depozitele pe 6 luni decat la cele pe un an? Afla mai mult »

Ministerul Finantelor ramane conservator – ofera dobânzi mai mari pe termen mai lung

De la inceputul lunii martie, romanii care prefera aceste instrumente pot cumpara prin Trezorerii si Posta titluri de stat in cadrul programului Tezaur la dobanzi de 7,2% la un an, 7,5% la 2 ani si 8% la 3 ani.  Dupa doua luni de scadere (decembrie si ianuarie) randamentele sunt egale …

Ministerul Finantelor ramane conservator – ofera dobânzi mai mari pe termen mai lung Afla mai mult »

Scroll to Top