Taxe

Posibilitatea Introducerii și Majorării Taxelor și Impozitelor cu Mai Puțin de 6 Luni, Conform Noului Proiect de Ordonanță de Urgență

Ministerul Finanțelor a lansat un proiect de Ordonanță de Urgență care ar putea schimba rapid peisajul fiscal al României. Noul proiect propune modificarea termenelor și condițiilor actuale referitoare la introducerea și majorarea taxelor și impozitelor, permițând guvernului să acționeze cu mai puțin de 6 luni înainte de implementarea schimbărilor. Acest …

Posibilitatea Introducerii și Majorării Taxelor și Impozitelor cu Mai Puțin de 6 Luni, Conform Noului Proiect de Ordonanță de Urgență Afla mai mult »

Ce se întâmplă cu scutirea de la IT-ști: se limitează aplicarea la 10.000 lei

Vor fi scutite de impozitul pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, al ministrului muncii şi solidarităţii sociale, al ministrului educației și al ministrului …

Ce se întâmplă cu scutirea de la IT-ști: se limitează aplicarea la 10.000 lei Afla mai mult »

Nouă taxare la microîntreprinderi

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor vor fi: 1. realizează venituri peste 300.000 lei;  2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), …

Nouă taxare la microîntreprinderi Afla mai mult »

Taxe mai mari, încasări mai mici: cazul alcoolului / Coaliția vrea să mărească și mai mult acciza

Creșterea taxelor nu înseamnă și creșterea încasărilor. Statul a mărit taxarea la acool, anul trecut, prin Ordonanța creșterilor de taxe (16/2022) în speranța de a încasa mai mulți bani. S-a întâmplat pe dos, au scăzut veniturile în urma majorării accizei. “Încasările la bugetul de stat din acciza la alcool etilic …

Taxe mai mari, încasări mai mici: cazul alcoolului / Coaliția vrea să mărească și mai mult acciza Afla mai mult »

Plata si controlul impozitului pe profit

Contribuabilii sunt raspunzatori pentru calculul impozitelor declarate si pentru depunerea in termen a declaratiei de impunere. Constatarea, controlul urmarirea si incasarea impozitelor, precum si majorarile de intarziere aferente se efectueaza de aparatul fiscal din subordinea directiilor generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat judetene si a municipiului Bucuresti. …

Plata si controlul impozitului pe profit Afla mai mult »

Determinarea profitului impozabil

Profitul impozabil se determina ca diferenta intre veniturile obtinute din livrarea bunurilor mobile, serviciilor prestate si lucrarilor executate, din vanzarea bunurilor imobile, inclusiv din castiguri din orice sursa si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile. Din valoarea …

Determinarea profitului impozabil Afla mai mult »

Sunt exceptate de la plata impozitului pe profit:

Daca persoanele juridice fara scop lucrativ desfasoara activitati economice in scopul obtinerii de profit atunci, pentru veniturile din aceste activitati datoreaza impozit pe profit. Cotele de impunere Pentru contribuabilii care datoreaza impozit pe profit, cota de impozit care se aplica asupra profitului impozabil este de 25 %. Contribuabilii care obtin …

Sunt exceptate de la plata impozitului pe profit: Afla mai mult »

Impozitul pe profit

Impozitul pe profit ramane unul dintre cel mai disputate impozite deoarece apare ca fiind dezavantajos, prin faptul ca este un impozit care influenteaza comportamentul investitorilor. Pe de alta parte, dezavantajul se manifesta si datorita faptului ca este prezentat intotdeauna ca daunator capacitatii de investire si reinvestire ca urmare, exista opinii …

Impozitul pe profit Afla mai mult »

Clasificarea impozitelor

In practica financiara se intalneste o diversitate de impozite care se deosebesc nu numai ca forma, ci si in ceea ce priveste continutul lor. Dupa trasaturile de fond si forma, impozitele pot fi grupate in impozite directe si indirecte.Cele directe au caracteristic faptul ca se stabilesc nominal in sarcina unor …

Clasificarea impozitelor Afla mai mult »

Controlul fiscal

Constatarea, controlul, urmarirea si incasarea impozitului pe dividende, precum si a majorarilor de intarziere aferente, se efectueaza de catre aparatul fiscal din subordinea directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti. In vederea determinarii obligatiilor fiscale, organele fiscale au dreptul de a controla operatiunile care au ca scop …

Controlul fiscal Afla mai mult »

Plata impozitului

Impozitul se retine de la asociati sau actionari odata cu plata efectiva a dividendelor, moment care reprezinta si termenul de plata a impozitului. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor, dupa caz, pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat bilantul contabil, termenul de …

Plata impozitului Afla mai mult »

Impozitul pe dividende

Cota-parte din profitul obtinut de societatile comerciale ce se va plati fiecarui actionar sau asociat constituie, conform Legii privind societatile comerciale, dividend. Termenul de dividend reprezinta orice distribuire, in bani sau in natura, in favoarea actionarilor sau asociatilor, din profitul stabilit pe baza bilantului contabil anual si a contului de …

Impozitul pe dividende Afla mai mult »

Începutul lui 2023 va fi cel puțin interesant pentru piața imobiliară

Această măsură nu-i bucură pe jucătorii din imobiliare, dar va fi doar una dintre probleme cu care piața imobiliară se va confrunta și în 2023. „Reducerea plafonului la care se aplică TVA 5% nu va fi singura problemă cu care piața se va confrunta la începutul lui 2023. Această măsură …

Începutul lui 2023 va fi cel puțin interesant pentru piața imobiliară Afla mai mult »

Cum se va calcula valoarea impozabilă a clădirilor?

În prezent, valoarea impozabilă a unei clădiri se determină în mod diferit în funcție de tipul proprietarului și de natura clădirii. Mai exact, în cazul unei clădiri rezidențiale deținute de o persoană fizică, această valoare este calculată în funcție de zona în care se află, de tipul construcției și de …

Cum se va calcula valoarea impozabilă a clădirilor? Afla mai mult »

Noi reguli de impozitare a proprietăților din 2023

Începând din 2023, impozitarea proprietăților imobiliare se schimbă radical. Principalele modificări constau în majorarea cotei de impozitare, atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru cele nerezidențiale, și în ajustarea valorii impozabile la care se aplică aceste cote de impozit. Astfel, se elimină diferențierea impozitului în funcție de tipul de proprietar …

Noi reguli de impozitare a proprietăților din 2023 Afla mai mult »

Scroll to Top