Prima pagină » Foloseste umbrela dobanzilor fixe

Foloseste umbrela dobanzilor fixe

In conditiile in care starea economiei face riscant pariul pe un anumit nivel de dobanda, setarea unei dobanzi fixe in primii ani de rambursare a unui credit imobiliar este foarte utila. Bancile pot oferi si aceasta optiune pentru debitorii care vor sa aiba costuri fixe pentru primii ani de rambursare iar aceasta solutie ar trebui aleasa in special de debitorii care sunt la primul imprumut. 

Pana ne familiarziam cu exercitiul platilor lunare, pana invatam sa ne incadram mai bine in bugetul familiei si sa ne setam prioritatile, o rata fixa va fi de ajutor, ne scuteste de emotii. 

“Chiar daca putem plati cu cativa lei sau zeci de lei in plus initial fata de varianta dobanzii variabile, cel putin vom sti ca nu apar surprize pe parcurs din aceasta sursa. Eventual, daca avem dileme privind trendul pe termen lung al dobanzilor, ne putemi limita perioada de dobanda fixa la maximum 5 ani“, considera Alexandra Radulescu.

Sa nu neglijam rambursarile anticipate

Alegerea scadentei unui credit este o tema de interes, perceptia generala fiind ca cei care aleg o perioada mai mare de creditare gresesc, deoarece dau mai multi bani bancii in final. 

Cei care vor opta insa pentru cea mai scurta perioada pentru care sunt satisfacute conditiile privind raportul dintre marimea veniturilor si cea a ratei, pornind tocmai de la ideea de a nu da mai multi bani bancii, risca sa aiba probleme in perioadele in care veniturile lor sunt afectate sau dobanzile urca.

“Este recomandabil sa luam un credit astfel incat plata ratelor sa nu fie un calvar, un credit pe care sa ni-l permitem deci cu usurinta, iar pentru a diminua soldul sa folosim de cate ori avem ocazia platile anticipate, care nu presupun niciun cost pentru debitor. In acest fel reducem suma achitata bancii pana la scadenta, fara sa putem in pericol rambursarea lunara a ratelor alegand o scadenta mai scurta”.

Scroll to Top