Prima pagină » Ghidul începătorului pentru investiții la bursă

Ghidul începătorului pentru investiții la bursă

Investițiile la bursă nu mai reprezintă o activitate exclusivistă, pe care doar persoanele bogate o pot face, reducerea costurilor de tranzacționare, precum și modernizarea și simplificarea platformelor de tranzacționare ale caselor de brokeraj deschizând porțile piețelor de capital aproape oricui.

Ce este bursa și cum funcționează?

Înainte de a înțelege ce este bursa, trebuie să știi ce este o acțiune. O acțiune reprezintă de fapt o parte dintr-o companie. În general, o acțiune îți va da dreptul să votezi în adunările generale ale acționarilor companiei și să decizi astfel viitorul respectivei firme. Nu în ultimul rând, o acțiune îți dă dreptul să încasezi o parte din profitul pe care acea companie îl face, sub forma dividendelor. Dacă în trecut acțiunile existau în format fizic, astăzi acțiunile sunt aproape exclusiv în format electronic, așa că nu te aștepta să primești un dosar cu hârtii atunci când începi să tranzacționezi.

Ce este bursa?

Bursa este locul unde acțiunile și alte instrumente financiare sunt tranzacționate, locul unde alți investitori persoane fizice -ca tine- sau alți investitori specializați, precum fondurile de investiții, cumpără și vând acțiuni. Cu foarte mici excepții (precum, bursele din China) nu există nicio restricție cu privire la cine poate cumpăra acțiuni pe o anumită bursă. Cunoștintele și sumele de bani avute la dispoziție sunt singurele lucruri care diferențiază investitorii la bursă, în rest, terenul este perfect egal pentru toată lumea.

Cum se stabilește prețul unei acțiuni pe bursă?

Prețul unei acțiuni, sau al oricărui instrument financiar, este stabilit de cerere și ofertă. Dacă oferta este mai mare decât cererea (adică daca există mult mai mulți investitori interesați să vândă decât cei interesați să cumpere), prețul va scădea. Daca situația este inversă, prețul va crește.

Cum începi să investești la bursă. Cinci pași simpli

1) Alege o firmă de brokeraj

Nimeni nu poate tranzacționa pe bursă direct, firmele de brokeraj fiind singurele care pot oferi acces la piețe. Dacă ești în România, alege o firmă autorizată și care se află în evidențele Autoritiății de Supraveghere Financiară.

2) Deschizi un cont de tranzacționare

După ce ai ales brokerul, va trebui să îți deschizi un cont la acesta. Deschiderea unui cont la o firmă de brokeraj este asemănătoare cu deschiderea unui cont bancar, multe firme oferind posibilitatea deschiderii unui cont online.

3) Alimentezi contul cu bani

După cum menționam la începutul articolului, tranzacționarea la bursă nu mai este o activitate la care doar bogații pot avea acces. Astăzi există numeroase firme care îți permit să începi și cu doar câteva sute de lei.

După ce ai alimentat contul cu o sumă de bani, vei putea începe să tranzacționezi pe burse.

4) Informează-te și înțelege instrumentele financiare în care investești

Nu confunda investițiile la bursă cu un simplu joc de noroc. Mulți investitori tratează plasamente pe bursă ca pe un pariu, acesta fiind și principalul motiv pentru care vei auzi despre persoane care pierd bani pe bursă.

O investiție responsabilă și pe termen lung pe bursă depășește orice alternativă clasică de plasare a banilor, precum depozitul bancar sau investiția imobiliară. Nu sunt doar vorbe, ci statistici cu cifre reci ce nu pot fi contrazise.

5) Cumpără și vinde acțiuni

După ce ai înțeles ce este bursa și după ce ai căutat informații despre companiile sau instrumentele financiare în care vrei să investești, ești gata să faci prima tranzacție.

Majoritatea brokerilor oferă platforme de tranzacționare online ușor accesibilie, achiziția unei acțiuni fiind realizată cu doar câteva clickuri și poate dura mai puțin de 10 secunde.

Scroll to Top