Institutul de Studii Fiscale (IFS) spune că creșterea costului vieții și războiul din Ucraina prezintă noi provocări înaintea Declarației de primăvară.
Fără protecție suplimentară, multe gospodării se vor lupta să țină pasul cu facturile, sugerează acesta.
Inflația a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani luna trecută.
Prețurile au crescut cu 5,5% în cele 12 luni până în ianuarie, față de 5,4% în decembrie, din cauza creșterii prețurilor la energie, combustibil și alimente. Inflația, care măsoară cât de repede crește costul vieții în timp, crește acum mai repede decât salariile și se preconizează că va crește peste 7% în acest an. Pe măsură ce invazia Ucrainei de către Vladimir Putin duce la creșterea costurilor energiei, combustibilului și altor mărfuri, IFS spune că cancelarul Rishi Sunak se confruntă cu trei decizii importante.
Primul este dacă să împrumutăm miliarde în plus sau să permitem ca veniturile gospodăriilor să aibă un impact mai mare decât oricând după cel puțin criza financiară. Guvernul a crescut deja împrumuturile în ultimii ani pentru a plăti măsurile legate de Covid, cum ar fi schema de concediu.
Domnul Sunak trebuie, de asemenea, să analizeze dacă să permită inflației să impună reduceri efective de salariu profesorilor, asistentelor și altor lucrători din sectorul public – sau să cheltuiască mai puțin decât se anticipa pentru alte părți ale serviciilor publice, dacă împrumutul nu este o opțiune.
Lucrătorii din sectorul public se confruntă cu o reducere medie a salariului de aproximativ 1.750 de lire sterline odată ce inflația este luată în considerare, arată cercetarea IFS.
Și pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, cancelarul va trebui să decidă dacă permite scăderea cheltuielilor pentru apărare în următorii trei ani sau să se împrumute pentru a le spori.
„La Declarația de primăvară, Rishi Sunak trebuie să facă un apel uriaș de judecată”, a spus directorul IFS, Paul Johnson.
„Va face mai mult pentru a proteja gospodăriile de efectele prețurilor la energie, care au crescut și mai mult în ultimele două săptămâni?
„Dacă nu o face, atunci mulți cu venituri moderate se vor confrunta cu cel mai mare impact asupra standardelor lor de trai de la cel puțin criza financiară. Dacă o face, atunci va fi o altă lovitură mare pentru finanțele publice”.
El a declarat pentru programul BBC Today că cancelarul va trebui să împrumute „cel puțin încă 10 miliarde de lire sterline doar pentru a acoperi jumătate din lovitura de la prețurile energiei”.
Domnul Johnson a avertizat că creșterea costurilor la energie pare să continue, mai degrabă decât să fie un vârf scurt. „Dacă prețurile la energie sunt ridicate timp de trei până la patru ani, guvernului îi este mult mai greu să sprijine oamenii”, a spus el.
Creșterea inflației – despre care el a avertizat că ar putea ajunge la 8% sau mai mult în acest an – afectează lucrătorii din sectorul public.
Domnul Johnson a estimat că Trezoreria va trebui să găsească între 1.500 și 2.000 de lire sterline per muncitor pentru a compensa impactul inflației asupra salariilor. „Au suferit deja reduceri mari”, a spus el.
Solicită ajutor urgent cu privire la creșterea facturilor casnice
Costul umplerii mașinii de familie diesel atinge un record de 90 de lire sterline
IFS sugerează că, dacă domnul Sunak dorește să obțină același nivel de protecție pentru bugetele gospodăriilor, așa cum a anunțat la începutul acestui an, va trebui să găsească o sumă suplimentară de 12 miliarde de lire sterline.
În timp ce cancelarul ar fi putut să nu fi avut de ales în a cheltui miliarde pentru a proteja economia în circumstanțele extraordinare ale pandemiei, domnul Johnson spune că răspunsul cancelarului la criza costului vieții va dezvălui mai multe despre modul în care vede rolul guvernului în protejarea consumatorilor de factori externi. evenimente.
De exemplu, șeful autorității de reglementare a energiei Ofgem, Jonathan Brearley, a spus că gospodăriile se îndreaptă către o creștere „aproape inevitabilă” a facturilor la energie în toamnă.
Creșterile prețurilor cu ridicata ale gazelor, care creșteau chiar înainte de invazia Ucrainei de către Rusia, vor fi transmise consumatorilor, a avertizat el marți.
Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a declarat că guvernul oferă deja peste 20 de miliarde de lire sterline pentru a ajuta oamenii cu costul vieții și va continua să monitorizeze impactul economic al conflictului.
„Invazia devastatoare a Ucrainei de către Rusia va avea un impact uriaș asupra vieților și mijloacelor de existență din întreaga lume, iar efectele se vor simți în întreaga țară”, a spus purtătorul de cuvânt.
„Este corect să facem tot ce ne stă în putință pentru a arăta solidaritate cu poporul Ucrainei și a lucra cu aliații și partenerii noștri pentru a impune cele mai pedepse sancțiuni care să provoace durere maximă și durabilă Rusiei”.
Cancelarul din umbră, deputatul laburist Rachel Reeves, a acuzat guvernul că a permis „crizei costului vieții să scape de sub control din septembrie”.
Ea i-a cerut cancelarului să reconsidere contribuțiile „nedrepte” la asigurările naționale, care urmează să crească în aprilie pentru a finanța asistența socială în Anglia și pentru a ajuta NHS să se recupereze după pandemie.
Partidul Laburist a propus introducerea unei taxe unice „excepționale” pentru producătorii de petrol și gaze, care ar urma apoi să fie folosită pentru a reduce costurile cu energia pentru consumatori.