Prima pagină » Inregistrarea în contabilitate a criptomonedelor

Inregistrarea în contabilitate a criptomonedelor

În legislația din ţara noastră nu există reglementări concrete în ceea ce privește tratamentul contabil al
criptomonedelor. Acestea nu sunt recunoscute a fi tranzacționate pe o piață reglementată și nici nu pot fi catalogate drept monede „clasice” în înțelesul acceptat de legile în domeniu. În plus, pe fondul absenței normelor și a supravegherii monedelor virtuale la nivel global, precum și al diversificării lor, aceste noi tipuri de valori sunt clasificate de Banca Naţională a României drept active speculative, extrem de volatile și de riscante.
În contextul legislației altor state, potrivit reglementărilor contabile, de multe ori aceste monede virtuale sunt clasificate drept stocuri sau active intangibile. În rândul profesioniștilor din România există adesea neclarități în ceea ce privește contabilizarea corectă a tranzacțiilor cu criptomonede, mai ales că tratamentul contabil are şi implicații fiscale.
Aşadar, în acest articol dorim să propunem câteva tratamente contabile pentru cele mai frecvente tranzacții cu criptomonede în conformitate cu Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014 pentru aprobarea

Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, propunem modificarea planului de conturi pentru ca astel de elemente să poată fi identificate mai ușor în evidența contabilă a societăților care utilizează acest gen de active.

Scroll to Top