Ce diferente exista intre acesti termeni si ce importanta au?
In universul atat de complicat al economiei vei intalni o multime de termeni care mai de care mai greu de explicat, daca nu esti pasionat de economie sau nu ai studii in economie. Doi sunt mai importanti si trebuie sa ii intelegi foarte bine daca iti doresti sa ai o imagine clara, de ansamblu, asupra economiei in general: microeconomie si macroeconomie. Termenii par ca seamana intre ei, diferente prea mari nu sunt la prima vedere. Insa o privire atenta si putina documentare ne va demonstra altceva…
Pentru cei care au studii de specialitate sau lucreaza in sectorul economic, microeconomia si macroeconomia sunt deja termeni banali, pe care ii folosesti aproape zi de zi cand te referi la diverse probleme dezbatute si cand ai de realizat rapoarte pe anumite tematici. Insa pentru cei care nu au tangente prea mari cu economia termenii pot fi destul de complicat de inteles.
Lamurirea lor este un pas firesc spre intelegerea unui discurs cu tematica economica si spre intelegerea economiei si mersului sau in general. Asa nu vei incerca sa cauti pe Internet dupa fiecare discutie pe teme economice cu o persoana care lucreaza in economie sau dupa fiecare curs, daca te-ai inscris deja la o facultate de economie.
Microeconomia este studiul sistemelor economice la o scara mica. Cu alte cuvinte, acest termen se refera la modul in care teoriile economice actioneaza cand se aplica la nivel individual.
Macroeconomia are in vedere toata economia unor tari sau a lumii. In practica, microeconomia include studiul cererii si a oferti pentru un produs, pentru servicii, examinarea unei anumite legislatii care afecteaza afacerile dintr-o anumita zona.
De cealalta parte, macroeconomia examineaza modul in care teoriile economice se aplica guvernelor si organizatiilor internationale, are in vedere PIB-ul unei tari, importurile economice si exporturile dintr-o tara.
De multe ori microeconomia si macroeconomia, teoria din spatele lor, principiile pot fi folosite ca instrumente de analiza si de raportare pentru a vedea impactul unor anumite probleme economice. De exemplu, daca avem costul traiului intr-o anumita zona si relatia cu inflatia putem sa ne gandim la microeconomie pentru ca implica si o analiza a modului in care oamenii cheltuiesc, investesc, la nivel individual. Dar e o problema care tine si de macroeconomie, pentru ca inflatia e influentata de rata dobanzilor, care sunt stabilite de multe ori de stat, de institutii ale statului.
Inainte de a incepe orice analize economice, documentari pe un subiect legat de economie trebuie sa intelegem tot ce tine de microeconomie, sa ne familiarizam cu cererea si oferta si cu deciziile oamenilor vazute din punct de vedere economic. Mai apoi trebuie sa fim atenti la principiile care se aplica sistemelor monetare si pietelor financiare si sa intelegem cum anume economiile nationale se „potrivesc” in sistemele economice internationale, toate acestea tinand de macroeconomie.
E foarte important sa intelegi intai principiile economice la nivel individual, cu ajutorul microeconomiei si teoriilor legate de acestea, dupa care poti sa iti doresti sa intelegi si implicatiile la nivel international si global. Dar sunt si unii adepti ai macroeconomiei care spun ca ea trebuie inteleasa mai intai, pentru a vedea pricipiile economiei in practica si la o scara mai mare.
Microeconomia e un pic mai legata de matematica, mai apropiata de matematica decat macroeconomia. Deci daca ai bazele matematice din microeconomie iti va fi usor sa intelegi mai departe si macroeconomia. Daca vrei sa intelegi foarte bine economia generala ar fi cazul sa studiezi in paralel ambele tipuri de economie, incepand cu macroeconomia. Daca vrei doar informatii despre un singur tip de economie poti alege microeconomia, pentru ca asta te-ar interesa direct pe tine, individul.
Microeconomia si macroeconomia vor fi oricand termeni pe care ii poti aduce in discutie, dar doar daca ii stapanesti si ii cunosti foarte bine, daca stii toata teoria din spatele lor. Si e foarte multa. Doar cei care vor lucra in domenii economice sau sunt foarte pasionati de economie vor avea nevoie in realitate de ei.
Si oamenii care nu lucreaza neaparat in economie ii pot studia si ii pot intelege, asta daca vor sa perceapa mai bine ce li se intampla si cum ii influenteaza deciziile economice luate la nivel national si international global. Nu strica niciodata sa ii cunosti si sa ii poti folosi corect in discutii, in dezbateri. Microeconomia si macroeconomia vor fi in permanenta prezenti in cadrul discursurilor si dezbaterilor economice, asa ca te vei lovi de ei mai des decat iti inchipui.