Prima pagină » MOL va începe în 2023 producția de hidrogen verde la Rafinăria Dunărea din Ungaria

MOL va începe în 2023 producția de hidrogen verde la Rafinăria Dunărea din Ungaria

Folosind o instalație de electroliză Power Plug de 10 MW, fabrica MOL va putea produce aproximativ 1.600 de tone de hidrogen verde pe an, curat, neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon și, în consecință va fi evitată eliberarea în atmosferă a peste 25.000 de tone de dioxid de carbon, generate prin procesul de producție pe bază de gaz.
Având în vedere că acest proces generează o șesime din emisiile de dioxid de carbon de la nivelul Grupului MOL, această investiție contribuie la atingerea obiectivului companiei, acela de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, facilitând și creșterea independenței energetice în regiune.

De îndată ce fabrica va deveni operațională în 2023, MOL va folosi hidrogenul verde de la Rafinăria Dunărea în cadrul propriului proces de producție a carburanților. Hidrogenul verde va fi încorporat în moleculele carburanților MOL, diminuând cantitatea de emisii de carbon generate atât de tehnologia de prelucrare folosită, cât și de produsul finit.

„Suntem convinși că hidrogenul nu este doar una dintre cele mai importante surse de energie pe care o folosim deja în plin proces de tranziție energetică, ci este un element esențial al noului sistem energetic fără emisii de dioxid de carbon. Această tehnologie nouă ne permite să începem să producem hidrogen verde la Százhalombatta, iar MOL poate deveni astfel unul dintre cei mai importanți actori ai unui sector economic sustenabil energetic la nivel regional”, a declarat Gabriel Szabó, vicepreședinte executiv Downstream al Grupului MOL.

„Hidrogenul verde poate fi răspunsul pentru două dintre provocările cruciale ale omenirii: schimbările climatice și independența energetică”, a declarat Andy Marsh, CEO al Plug. „

Oportunitățile pe care le avem la dispoziție, pentru a răspunde acestei tendințe globale de a integra hidrogenul verde în industriile tradiționale la nivel global, par nelimitate. Suntem onorați să punem la dispoziția Grupului MOL tehnologia de ultimă generație pe bază de electroliză pe care am dezvoltat-o și avem încredere că, folosită în procesele de la Rafinăria Dunărea, va permite Grupului MOL să înregistreze progrese semnificative din punctul de vedere al diminuării amprentei de carbon și al creșterii independenței energetice regionale”, a adăugat Marsch.

Producția hidrogenului verde nu generează deloc gaze cu efect de seră: echipamentul Plug Power folosește energia electrică dintr-o sursă regenerabilă pentru a descompune apa în oxigen și hidrogen, printr-un proces numit electroliză. Acest proces nu generează niciun produs secundar care ar putea avea efecte negative asupra mediului și, în plus, pentru a produce o tonă de hidrogen, echipamentul are capacitate să elibereze 8-9 tone de oxigen pur, contribuind și la economisirea a aproximativ 10.000 de tone de gaze naturale care ar fi fost necesare pentru acest proces. Electrolizoarele Plug, cu aproape 50 de ani de experiență operațională în aplicații care necesită o fiabilitate ridicată, sunt generatoare de hidrogen modulare, scalabile, optimizate pentru producția de hidrogen curat.

Plug este compania care a dezvoltat primul și cel mai complex ecosistem de producție a hidrogenului, Green Hydrogen Ecosystem, dezvoltând soluții care să ajute companiile în procesul de tranziție către energia verde, pentru ca acestea să își îmbunătățească procesele operaționale și să devină mai eficiente și sustenabile. Rețeaua independentă de producție a hidrogenului verde a companiei Plug are ca obiectiv generarea a 70 de tone pe zi până la finalul anului 2022 și menținerea planurilor de producție la 500 de tone de hidrogen verde pe zi până în 2025 în America de Nord și o producție de 1.000 de tone pe zi, la nivel global, până în 2028.

Producția de hidrogen verde face parte din strategia actualizată SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, care se concentrează pe sustenabilitate și este armonizată cu Pactul Verde European. În contextul acesteia, compania a prevăzut o investiție totală de un miliard de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor care să ajute la diminuarea sau neutralizarea emisiilor de carbon până în 2025. Tot ca parte a acestei strategii, până în 2030, MOL va reduce cu 30% amprenta de carbon asociată operațiunilor sale și va direcționa 50% din totalul investițiilor către proiecte sustenabile. Mai mult, MOL și-a propus ca până în 2050, operațiunile sale să devină complet neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Scroll to Top