Prima pagină » Performantele din trecut nu trebuie extrapolate in viitor

Performantele din trecut nu trebuie extrapolate in viitor

Sa tinem cont ca in Romania am avut o crestere de 2,8 ori in aceeasi perioada, mult peste vecinii nostri analizati mai sus care au oscilat intre 1,9 si 2,1. 

De altfel, aproape ca am ajuns din urma Slovacia (salariu mediu net de 1.008 euro in iunie 2023), Grecia (1.098 euro), Ungaria (1.061 euro), in vreme ce Bulgaria a ramas la 773 euro, foarte aproape de Serbia (736 euro) care nu este membra UE. 

De pus aceasta evolutie in contextul discutiilor pe seama modificarilor fiscale pentru cresterea veniturilor la buget, foarte aprinse in ultima perioada, pe fondul acumularii dezechilibrelor din economie (deficit bugetar tot mai greu de acoperit, deficite mari de cont curent si comercial, asemanatoare cu perioada care a precedat criza din 2008). 

Este posibil ca in viitorul apropiat (posibil etapizat, majoritatea schimbarilor neplacute putand fi amanate dupa alegerile din 2024) evolutia veniturilor nete in euro pentru Romania sa fie mai putin accelerata ca in ultimii 10 ani. 

Ramane de vazut ce parghii vor fi alese pentru aceste ajustari, daca o vom avea in principal pe cea a fiscalitatii, daca se va apela mai ales la ajustari pe cursul de schimb sau o combinatie a celor doua.

Scroll to Top