Prima pagină » Profitul pe acțiune (EPS)

Profitul pe acțiune (EPS)

Câștigul pe acțiune (EPS) este partea din profit care corespunde fiecăreia dintre acțiunile unei companii .

Acesta servește ca indicator al profitabilității unei companii. Este una dintre cele mai utilizate măsuri pentru evaluarea performanței afacerii. Denumirea engleză EPS (Earnings Per Share) este adesea folosită.

Cum se calculează BPA?

Calculul său este destul de simplu, de aceea este atât de utilizat. Este rezultatul împărțirii profitului net al unei companii la numărul total de acțiuni în cursul anului. EPS se calculează după cum urmează:

Pentru a fi mai precis, se utilizează de obicei numărul mediu ponderat de acțiuni în circulație în perioada de calcul, deoarece numărul de acțiuni poate varia pe parcursul anului.

De exemplu, să presupunem că o companie are 100 de acțiuni la începutul anului și la 1 iulie efectuează o majorare de capital pentru 100 de acțiuni. Numărul mediu de acțiuni pe parcursul anului va fi de 150 (100 + 100 * (6/12) ). Pentru că noile acțiuni au fost în vigoare doar pentru 6 din cele 12 luni ale anului.

BPA ca instrument de evaluare

EPS este considerat, a priori, o variabilă reprezentativă pentru determinarea prețului pe acțiune al unei companii. Deși BPA este o informație importantă, ea trebuie folosită întotdeauna împreună cu alte rapoarte, deoarece este posibil ca firma analizată să-și „alcătuiască” contabilitatea, arătându-ne rezultate mai bune decât cele obținute efectiv.

EPS este o variabilă primară pentru calcularea celui mai cunoscut raport din analiza fundamentală, PER.

De asemenea, este foarte important să se țină cont de capitalul (sau investiția) pe care o companie a folosit-o pentru a genera acele profituri. Pot exista două companii cu același EPS, dar una dintre ele a avut nevoie de o investiție mult mai mare pentru a obține acest beneficiu, ceea ce indică faptul că și-a folosit resursele mai puțin eficient decât cealaltă companie. Obținând același câștig pe acțiune cu mai multe resurse.

EPS în acțiuni privilegiate

Pentru a calcula EPS-ul companiilor care au acțiuni preferențiale, este necesar să se scadă dividendele preferate din profitul total.

Există un EPS ceva mai complex numit EPS diluat (în engleză, EPS diluat), pentru companiile care au active care diluează profitul acțiunilor (opțiuni, warrants sau acțiuni convertibile etc.), adăugând câteva calcule la EPS de bază.

Scroll to Top