Invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat represalii economice fără precedent, pe măsură ce națiunile occidentale își asumă sancțiuni în ceea ce Franța a numit „război economic și financiar total”.
Creșterea ratei dobânzii la Bank of Canada este pe drumul cel bun pentru mâine Reziliența dovedită a economiei canadiane prin Omicron și întreruperile comerciale va menține Banca Canadei pe drumul cel bun pentru a crește ratele dobânzilor de politică cheie mâine, iar războiul din Ucraina nu îl va determina pe guvernatorul Tiff Macklem să se clatine.
De fapt, războiul se traduce într-un impuls net inflaționist în Canada prin creșterea condițiilor comerciale cu prețuri mai mari la petrol
Impactul asupra țărilor europene ar putea fi mult mai mare decât sugerează cota principală a Rusiei pe piețele globale de energie, deoarece Europa este puternic dependentă de aprovizionarea cu gaze rusești. Există temeri că aceste repercusiuni aici ar putea fi de natură pe termen lung. De exemplu, Germania a suspendat un acord cu Rusia pentru furnizarea de gaze. Cu siguranță, impactul inflaționist al crizei Rusia-Ucraina va depăși probabil prețurile carburanților, deoarece regiunea este și unul dintre cei mai importanți producători de grâu din lume.
Matematica bugetară a Indiei ar putea fi pusă în pericol din cauza șocului prețului petrolului Deși a existat o dezbatere continuă cu privire la amploarea creșterii prețului combustibilului care va avea loc după încheierea ciclului electoral în curs pe 7 martie, precipitațiile din Ucraina au făcut această întrebare și mai dificilă. Prețurile benzinei și motorinei au fost menținute înghețate din noiembrie 2021, când prețul coșului de țiței din India a fost de 80 de dolari pe baril. Studiul economic din acest an presupune că prețurile țițeiului vor rămâne în intervalul 70-75 USD pe baril în următorul an fiscal. Dacă prețurile țițeiului continuă să se mențină chiar la nivelurile actuale, prețurile carburanților ar trebui să crească cu mai mult de 10 INR pe litru, cu excepția cazului în care guvernul este dispus să reducă accizele sindicale sau să majoreze subvențiile la petrol. Ambele decizii vor bulversa în mare măsură calculele bugetare. O creștere semnificativă a prețurilor va împinge inflația, va crește durerea economică și cel mai probabil și nemulțumirea politică. Singura concluzie este rezervele valutare ale Indiei, care se ridică la aproximativ 630 de miliarde de dolari (cifre din ianuarie 2021).
Decizia Rusiei de a arunca o provocare militară SUA și aliaților săi din NATO prin invadarea Ucrainei poate schimba premisa fundamentală a unei ordini economice globale reciproc avantajoase, dar stabile. Rusia este un jucător mult mai mic în ceea ce privește PIB-ul global (nivelurile sale de PIB sunt de fapt mai mici decât cele ale Indiei) și probabil că va suferi pierderi economice grele din cauza deciziei sale actuale. De fapt, experții au sugerat că Rusia s-a pregătit pentru consecințele economice ale acțiunilor sale prin acumularea rezervelor sale în dolari. Dar daunele colaterale aduse economiei mondiale, fie în ceea ce privește escaladarea conflictului militar, fie incertitudinea globală pe care o vor genera, nu sunt de bun augur pentru certitudinea economică în viitor. Acest lucru are potențialul de a duce economia globală în ape neexplorate.