Prima pagină » Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, adoptată rapid pentru banii din PNRR. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele, plătite prin tichete

Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, adoptată rapid pentru banii din PNRR. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele, plătite prin tichete

Parlamentul, prin votul final al deputaților, a adoptat proiectul de lege care reglementează fiscal activitățile casnice, desfășurate în mare parte până acum „la negru”, autoritățile susținând că proiectul îi sprijină atât pe angajatori, cât și pe prestatori. Persoanele care prestează aceste activități vor fi remunerate prin tichete de activități casnice, care vor fi preschimbate apoi în bani la agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Mesajul este că „vor fi facilitate accesarea serviciilor de către angajatori și remunerarea corespunzătoare a prestatorilor”, cu introducerea unei aplicații online, prin reducerea bazei de calcul a contribuțiilor și prin colaborarea cu sistemul bancar și oficiile poștale. 

Proiectul fusese adoptat la începutul acestei luni de către Guvern, iar Senatul l-a adoptat în urmă cu două săptămâni. Proiectul a fost asumat de Guvern în cadrul PNRR, fiind un jalon necesar și care trebuie adoptat până la finele lunii martie, pentru obținerea finanțării europene.

Activitatea include: servicii de curățenie/igienizare, spălat/călcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent. Deputații au prevăzut acum că și bonele de la posibilitatea de a desfășura activități plătite prin tichete de activități casnice.

Persoanele care desfășoară activități casnice devin astfel asigurați ai sistemului de pensii și de sănătate. Calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică.

Asta înseamnă tichete în valoare totală de 750 de lei. Dacă primesc cel mult 50 de tichete de muncă într-o lună calendaristică, ca prestatori casnici, șomerii indemnizați nu pierd indemnizația de șomaj sau beneficiul de venit minim garantat. De aceste tichete poate beneficia orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani. Proiectul garantează inclusiv sporirea nivelului de protecție socială sau de protecție a muncii.

Astfel, baza de calcul pentru CAS, pentru CASS și pentru aplicarea impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a unui tichet de muncă, adică 7,5 lei. 

Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei va fi de 11,62 lei (ceea ce reprezintă 77,46% din valoarea nominală a tichetului de muncă). 22,53% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.

Sursa: Profit.ro

Scroll to Top