Prima pagină » Sfaturi de educatie financiara ca sa fii mai responsabil cu banii

Sfaturi de educatie financiara ca sa fii mai responsabil cu banii

Ce inseamna responsabilitatea financiara?

Raspunsul la aceasta intrebare se regaseste in actiuni mici, pe care le facem zilnic pana cand devin un stil de viata. Sa fii responsabil financiar inseamna sa inveti cum sa-ti gestionezi finantele pe termen lung, intr-un mod sanatos, in niciun caz restrictiv sau limitativ. Iata cateva principii de educatie financiara, care sa te ajute sa faci primii pasi spre o relatie sanatoasa cu banii tai.

Fa-ti chiar azi un fond de urgenta

Atunci cand apar cheltuieli neprevazute (pentru ca sunt inevitabile in viata tuturor), fondul de urgenta este asul tau din maneca. Concret, este suma de bani pe care stii ca te poti baza atunci cand traversezi o perioada dificila din punct de vedere financiar. Functioneaza ca o plasa de siguranta care te ajuta sa nu intri in colaps. 

Valoarea fondului de urgenta difera in functie de venitul tau. Un fond de urgenta este indicat sa aiba echivalentul venitului tau net pentru cel putin 3-4 luni. Ca sa iti creezi un fond de urgenta, primul pas este planificarea bugetului tau lunar.

Transforma planificarea bugetului intr-un obicei lunar 

Planificarea este cel mai important obicei pe care sa-l adopti pentru a-ti imbunatati relatia cu banii. De ce este important sa-ti stabilesti un buget lunar? Pentru ca tii o mai buna evidenta a veniturilor si a cheltuielilor. In acest mod, eviti sa cheltuiesti mai multi bani decat ai nevoie. 

Sunt mai multe modalitati prin care poti incepe sa faci aceasta planificare. E metoda bine cunoscuta este planificarea de tipul 50/30/20. 

Regula 50/30/20 

  • 50% din venitul lunar va fi alocat cheltuielilor pentru rate si facturi, locuinta, mancare etc.
  • 30% din venitul lunar este indicat sa fie alocat indeplinirii dorintelor (televizor sau telefon mobil nou, vacanta, haine si pantofi etc.)
  • 20% din venitul lunar va fi redirectionat in fondul de urgenta.

Desigur, poti face planificarea si pe hartie, punand in categorii toate cheltuielile pe care le ai in mod normal intr-o luna. De exemplu, rate, facturi, cumparaturi, medicamente, carburant, cadouri etc.

Pentru ca sumele pot fluctua de la o luna la alta, este de preferat sa faci o medie a ultimelor 3 sau 6 luni. Nu uita de fondul de urgenta. Din suma ramasa, care este bugetul pe care il poti economisi lunar?

Orice metoda de planificare a bugetului ai alege, important este sa devina un obicei si s-o faci in fiecare luna.

Redu costul facturilor si revizuieste-ti grila de nevoi

Un cost al facturilor mai redus inseamna mai multi bani pe care ii poti pune in fondul de urgenta. Primul lucru pe care il poti face este sa acorzi atentie consumului de energie atunci cand nu folosesti aparatele electrice. Ti se intampla sa lasi lumina aprinsa in hol sau la baie, chiar daca nu ai nevoie de ea? Acest obicei de consum, pe care multi dintre noi il avem, ne creste inutil facturile la curentul electric. 

De asemenea, analizeaza si alte servicii in care investesti lunar, cum ar fi abonamentul de telefonie mobila, abonamentul la internet si televiziune. Gandeste-te daca folosesti in intregime aceste pachete de servicii sau, dimpotriva, ai putea sa le revizuiesti pentru a mai reduce costul facturilor.

Scroll to Top