Prima pagină » Ţările UE se îndreaptă spre un acord de împărţire a eforturilor pentru reducerea emisiilor poluante

Ţările UE se îndreaptă spre un acord de împărţire a eforturilor pentru reducerea emisiilor poluante

Planurile Comisiei Europene prevăd obiective naţionale pentru fiecare dintre cele 27 de state membre în ceea ce priveşte reducerea emisiilor în sectoare precum transporturile şi clădirile, astfel încât blocul comunitar să îşi diminueze cu 40% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 2005.

Clădirile şi transporturile sunt sectoare cu probleme pentru climă. Clădirile produc 36% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE iar emisiile generate de transport au crescut în ultimii ani. Ambele domenii trebuie să îşi reducă emisiile pentru ca UE să îşi atingă obiectivele climatice şi să contribuie la eforturile globale de oprire a încălzirii globale.

Potrivit propunerilor Executivului comunitar, Suedia, Finlanda, Germania, Danemarca şi Luxemburg vor fi obligate să reducă emisiile poluante ale clădirilor şi transporturilor cu 50% până în 2030 comparativ cu 2005, în timp ce Bulgaria va trebui să le reducă cu 10% iar România cu 12,7%

Aceste obiective sunt superioare ţintelor actuale, de exemplu obiectivul actual al Bulgariei este acela de a nu îşi majora emisiile până în 2030 iar în cazul Germaniei obiectivul actual este o reducere a emisiilor cu 38%. Ţintele Comisiei sunt bazate pe cifrele privind producţia economică per capita din fiecare ţară şi sunt ajustate pentru a se asigura că reducerea emisiilor se va face în mod eficient.

Trei diplomaţi europeni au spus că se aşteaptă ca propunerea Comisiei să constituie baza unui acord între statele membre, care vor negocia varianta finală cu Parlamentul European.

Atingerea noilor obiective va necesita măsuri mai ambiţioase de reducere a emisiilor, precum renovarea clădirilor care consumă combustibili fosili şi înlocuirea centralelor pe gaze cu pompe de căldură.

Un diplomat european a spus că un punct de dispută este dacă diferenţele dintre ţintele pentru ţările bogate şi cele pentru ţările sărace vor fi reduse în timp.

Documentul de lucru, elaborat de Franţa, ţara care asigură în prezent preşedinţia rotativă a UE, păstrează ţintele propuse anul trecut de Comisia Europeană, dar a ajustat baza utilizată la calcularea lor. În plus, permite o mai mare colaborare în ţările membre pentru atingerea obiectivului general al UE, astfel încât ţările care au dificultăţi în a-şi atinge propriile lor reduceri de emisii să finanţeze reduceri de emisii în alte ţări membre UE şi să includă acele reduceri în propria lor ţintă.

Scroll to Top