Prima pagină » Autorităţile din Ucraina anunţă că 80% din regiunea Lugansk, sub controlul ruşilor. Turcia spune că sunt ţări membre NATO care doresc un război de durată – Război Ucraina, ziua 57 – LIVE TEXT

Autorităţile din Ucraina anunţă că 80% din regiunea Lugansk, sub controlul ruşilor. Turcia spune că sunt ţări membre NATO care doresc un război de durată – Război Ucraina, ziua 57 – LIVE TEXT

Război în Ucraina – ziua 57

80% din regiunea Lugansk, sub controlul ruşilor – autorităţile din Ucraina

Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Lugansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai, transmite dpa citat de Agerpres.

El a spus că Rubijne şi Popasna din regiunea Lugansk sunt ‘parţial’ sub controlul Rusiei. Sunt lupte intense de săptămâni întregi. De asemenea, bombardamentele s-au înmulţit aici, a adăugat Haidai.

La începutul războiului, pe 24 februarie, separatiştii auto-proclamatei „Republici Populare Lugansk” controlau aproximativ 30% din regiune.

Se estimează că aproximativ 70.000 de locuitori au rămas în regiune.

Dacă duminică va fi convenită o încetare a focului cu ocazia Paştelui Ortodox, autorităţile vor folosi acest prilej cât mai mult posibil pentru evacuări şi livrări de ajutoare, a mai spus Haidai.

Turcia acuză faptul că există ţări membre NATO care doresc un război de durată în Ucraina

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a acuzat miercuri că ţări membre NATO doresc un război de durată în Ucraina pentru a slăbi Moscova, informează AFP citat de Agerpres.

„Există ţări din NATO care doresc ca războiul să continue”, a apreciat şeful diplomaţiei turce.

„Obiectivul lor este slăbirea Rusiei”, a adăugat Cavusoglu, în timp ce negocierile ruso-ucrainene, care ar fi trebuit să continue online de la ultima întâlnire faţă în faţă de la Istanbul la sfârşitul lunii martie, par să se fi blocat.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că ucrainenii „nu încetează să revină asupra a ceea ce s-a căzut de acord”.

Membră NATO şi aliat al Ucrainei, ţară căreia i-a livrat drone de luptă, Turcia încearcă încă de la începutul conflictului din Ucraina să medieze între Moscova şi Kiev.

Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi: pe 10 martie la nivel ministerial în Antalya şi pe 29 martie la Istanbul.

Scroll to Top