Prima pagină » Banca Transilvania acordă dividende în numerar de 800 de milioane de lei, aproximativ 45% din profit

Banca Transilvania acordă dividende în numerar de 800 de milioane de lei, aproximativ 45% din profit

Dividendele vor fi acordate pentru aproximativ 40.000 de acţionari, ca urmare a deciziei Adunării Generale a Acţionarilor (AGA).

Ex-date este 3 iunie a.c., iar data plăţii dividendelor este 16 iunie 2022, se specifică în comunicatul transmis de societate.

În cadrul AGA din 28 aprilie a.c., acţionarii au ales şi noul Consiliul de Administraţie (CA) pentru mandatul 2022 – 2026, Horia Ciorcilă (foto), fondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, primind al şaselea mandat consecutiv.

Sub coordonarea noului Consiliul de Administraţie, BT ţinteşte poziţia de lider în toate segmentele de activitate, creştere organică, noi achiziţii, continuarea digitalizării şi creşterea sinergiei dintre companiile Grupului Financiar Banca Transilvania.

De asemenea, Banca Transilvania îşi va majora capitalul social prin emisiunea a 765 milioane de acţiuni cu valoarea nominală de 1 leu, prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2021. Vor fi acordate aproximativ 12 acţiuni gratuite la 100 acţiuni deţinute la data de
înregistrare.

Consiliul de Administraţie BT pentru următorii patru ani este format din Horia Ciorcilă, fondator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie din 2002, patru membri CA obţinând un nou mandat din partea acţionarilor: Thomas Grasse, Ivo Gueorguiev, Mirela Bordea şi Vasile Puşcaş.

Consiliul de Administraţie are, de asemenea, doi membri noi, Lucyna Stanczak-Wuczynska şi Florin Predescu Vasvari.

„Sub coordonarea Consiliului de Administraţie care îşi încheie mandatul în aprilie a.c., Banca Transilvania a marcat o serie de rezultate remarcabile: a devenit cea mai mare bancă din România; cota de piaţă a crescut de la 16,4% la 19,6%; numărul de clienţi a ajuns de la 2,8 milioane la 3,6 milioane; capitalizarea bursieră a ajuns la 16,3 miliarde lei (3,3 miliarde euro, la 31.12.2021) de la 9,6 miliarde lei (2,1 miliarde euro, la 31.12.2018)”, precizează BT în comunicat.

Banca Transilvania a achiziţionat alte două bănci, Bancpost şi Idea::Bank, precum şi companii din alte domenii (leasing, credite de consum, asigurări şi pensii private): ERB Leasing, ERB Retail Services, Idea::Leasing, Idea::Broker de Asigurare şi Certinvest Pensii. De asemenea, BT şi Grupul Ţiriac au semnat un acord de achiziţie a companiei Ţiriac Leasing (ianuarie a.c.), iar finalizarea tranzacţiei este în prezent supusă aprobării autorităţii competente.

„BT a încheiat anul 2021 cu cifre peste media pieţei în ceea ce priveşte creditarea şi volumele operaţionale. Creşterea volumului de operaţiuni şi reducerea costului riscului au contribuit la înregistrarea unui profit net de aproape 1,8 miliarde lei, +48,9% faţă de 2020. Activele băncii au ajuns la 125 miliarde lei, +21% faţă de 2020, creştere generată de ascensiunea creditării”, susţin reprezentanţii băncii.

Banca Transilvania şi-a propus pentru acest an un profit net de 2,1 miliarde de lei, cu 18% peste nivelul câştigului de anul trecut.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de peste 19%, 3,6 milioane de clienţi, peste 9.000 de angajaţi şi 500 de sedii în 180 de localităţi.

Scroll to Top