Prima pagină » BP a înregistrat pierderi de peste 20 de miliarde de dolari în primul trimestru din 2022, ca urmare a cedării participației la Rosneft

BP a înregistrat pierderi de peste 20 de miliarde de dolari în primul trimestru din 2022, ca urmare a cedării participației la Rosneft

În perioada similară din 2021, compania înregistrase un profit atribuibil de 4,667 de miliarde dolari (4,438 de miliarde euro), conform unui comunicat remis Bursei din Londra. Rezultatele reflectă ieşirea BP de pe piaţa rusă din cauza invaziei în Ucraina decisă de Kremlin la finele lunii februarie.

Conturile BP evidenţiază un efect negativ de 24 miliarde de dolari, consecinţă a ieşirii din compania rusă Rosneft, prin renunţarea la participaţia de 19,75% pe care o deţinea.

CEO-ul BP, Bernard Looney, a subliniat că rezultatele reflectă atât consecinţele războiului din Ucraina, cât şi „volatilitatea de pe pieţele energetice”.

Compania a avut de câştigat de pe urma puternicei creşteri a preţului petrolului în prima parte a anului, acesta situându-se în prezent în jurul a 107 dolari pe baril ca urmare a majorării cererii la nivel mondial, economiile fiind redeschise după restricţiile ce fuseseră impuse din cauza Covid-19.

Preţurile au urcat, de asemenea, când s-a instalat criza în Ucraina, deoarece Rusia este al doilea exportator mondial de petrol şi, în plus, principalul exportator de gaze naturale din lume.

Potrivit lui Susannah Streeter, analist de piaţă la firma Hargreaves Lansdown, preţurile petrolului au crescut cu 40% de la declanşarea războiului şi sunt aşteptări tot mai mari ca Uniunea Europeană să interzică importurile de petrol din Rusia, motiv pentru care ” preţurile se vor menţine ridicate, ceea ce va ajuta BP să recupereze din costurile ieşirii din Rosneft”.

După publicarea rezultatelor, o serie de politicieni britanici din opoziţie, printre care liderul laburist, Keir Starmer, au solicitat Guvernului conservator să impună companiei energetice un impozit pe câştigurile extraordinare, deoarece multe gospodării au dificultăţi în a face faţă creşterilor la facturile de energie.

Însă, premierul britanic Boris Johnson a declarat marţi la postul ITV că un astfel de impozit poate prejudicia investiţiile în ţară, necesare, a spus el, „pentru a menţine jos preţurile la energie” pe termen lung.

Sursa foto: Flickr

Scroll to Top