Prima pagină » Carburanții s-au scumpit din nou

Carburanții s-au scumpit din nou

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi un preț al benzinei standard de 7,71 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard a ajuns la la 8,58 de lei/litrul.

Miercurea trecută, Petrom coborâse prețul cu patru bani pe litru, atât la benzină, cât și la motorină, prețurile la această stație coborând până la 7,63 lei, respectiv 8,50 /litru. Însă, de atunci au urmat două scumpiri succesive, de câte patru bani pe litru, astfel că, acum, la stația monitorizată de noi prețurile au ajuns la 7,71 lei litrul pentru benzina standard și la 8,58 lei litrul pentru motorina standard.

Și după aceste majorări de preț, observăm așadar că se menține diferența de aproape 90 de bani (87 de bani) între prețul moorinei și al benzinei, un trend invers față de comparația prețurilor medii din Europa, unde motorina este mai ieftină decât benzina, pe fondul cererii mult mai mari de motorină din zona noastră, coroborată cu o ofertă limitată.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, în cazul nostru Platt’s Med.

“La sfârşitul lunii martie, conform Oil Bulletin, preţurile carburanţilor din România erau sub media UE, respectiv mai mici cu 13% la motorină şi cu 17% la benzină. În această perioadă, în contextul conflictului din Ucraina, cotaţiile ţiţeiului au înregistrat valori record pentru ultimii 8 ani. Totodată, pe parcursul trimestrului, am asistat la o creştere accelerată a cotaţiilor pentru benzină şi motorină, care au crescut cu circa 40%, respectiv peste 70%”, a spus la finalul săptămânii trecute, într-un interviu acordat Agerpres, Christina Verchere, CEO al Petrom.

“Cotaţiile produselor petroliere reprezintă o componentă principală în preţurile noastre la pompă, cu o pondere de circa 50%, cealaltă componentă semnificativa fiind taxele. Preţurile reflectă evoluţia cotaţiilor la produse petroliere, însă într-o manieră moderată, care elimină extremele”, a mai spus Verchere.

Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV. Petrom a raportat, la nivel de grup, un profit net de 1,75 miliarde de lei după primele trei luni ale acestui an, cel mai mare profit trimestrial din istorie, generat în special de prețurile mari la petrol și gaze.

Scroll to Top