Una dintre conditiile de baza pentru ca o intreprindere sa aiba acces la credit este sa functioneze de cel putin un an. Indiferent de imprumutul solicitat, firma trebuie sa fi inregistrat situatiile financiare la autoritatile fiscale, pe o perioada care sa acopere minim un an financiar complet.
De cele mai multe ori, acesta este un criteriu eliminatoriu. Daca firma are o existenta mai mica de un an, bancile considera ca aprecierea riscului de neplata este dificil de realizat, iar intreprinderea este inclusa in categoria start-up.
Situatia financiara este, de asemenea, extrem de importanta in luarea decizei de finantare. Banca urmareste ca indicatorii financiari sa aiba o evolutie pozitiva, iar capacitatea de rambursare sa permita plata ratelor, fara ca firma sa fie nevoita sa faca un efort financiar iesit din comun.
Mai simplu spus, rata lunara poate fi egala cel mult cu diferenta dintre veniturile lunare (de exemplu, incasari din vanzari, chirii, etc) si cheltuielile lunare (plata marfurilor, utilitatilor, a ratelor de leasing si a altor rate la credite).
Bancile ofera atat credite in lei cat si in valute, cum ar fi euro sau francul elvetian. In general, se recomanda insa contractarea unui imprumut in moneda in care se obtin veniturile, pentru a evita riscul valutar.
Rambursarea creditului se face, in mod normal, in rate lunare, dar in functie de specificul activitatii, se poate restructura graficul de plata ca ratele sa fie platite trimestrial sau chiar anual.