Prima pagină » Ce costuri presupune achiziția lemnului în 2022?

Ce costuri presupune achiziția lemnului în 2022?

În săptămâna ce urmează, consilierii vor stabili ce costuri vor trebui să suporte cei care doresc achiziționarea lemnelor. Prețurile vor fi gândite și aprobate în funcție de mai multe aspecte, cum ar fi specia lemnului lungimea, partea copacului, etc.

Ultima perioadă a venit cu creșteri mari și în ceea ce privește alte utilități, precum gazul și curentul, care au atins costuri extrem de ridicate. Astfel, în cele ce urmează, consilierii locali vor dezbate și vor aproba lista de prețuri pentru lemn  pe perioada anului 2022.

Întregul cost care va trebui plătit de cei care îți asigură necesarul termic folosind combustibil lemnos, sau care doresc achiziționarea acestuia pentru alte întrebuințări, depinde de specie, partea copacului solicitată dar și accesibilitate (distanța cuprinsă între instalația de transport și centrul parchetului). Astfel, prețurile lemnului sunt cuprinse între 2 lei fără TVA/mc și 542 lei fără TVA/mc!

Mai jos puteți descoperi listele de prețuri de referință cu privire la costul lemnului, pe specii, structura dimensională și gradul de accesibilitate la masa lemnoasă pe picior!

Astfel, în cazul unui grad de accesibilitate cuprins între 500-1000m, pentru produsele principale și accidentale, pentru specii cum ar fi molid, brad, fag, frasin, carpen, salcâm, plop, salcii, etc., costurile variază între 2-153 lei/mc. Diferența este determinată de tipul de lemn, li anume lemn subțire, lemn pentru foc, crăci sau coajă! Produsele secundare, pe de altă parte, prezintă prețuri cuprinse între 2-137 lei/mc, acestea fiind date tot de tipul și întrebuințarea lemnului, precum și gradul de accesibilitate!

Toate prețurile prezentate anterior sunt afișate fără a include TVA, taxa de mediu, precum nici taxa de drum! Așadar, acestea reprezintă costuri suplimentare care trebuie luate în calcul atunci când se dorește achiziționarea lemnului!
În ceea ce privește fondul forestier, prețurile arată puțin diferit și pot fi regăsite în cele ce urmează:

În acest caz, prețurile includ TVA astfel:

  • pentru lemnul de foc – TVA-ul este de 5%
  • pentru lemnul de lucru – TVA-ul este de 19%

Tarifele deși propuse, vor fi aprobate doar în săptămâna ce urmează, în cadrul unei ședințe ordinare de Consiliu Local!

The post Ce costuri presupune achiziția lemnului în 2022? appeared first on Infocasa.

Scroll to Top