Prima pagină » Ce este un card de debit?

Ce este un card de debit?

Un card de credit este un instrument pus la dispoziția utilizatorilor de către instituțiile bancare, astfel încât aceștia să își poată accesa fondurile și să-i mobilizeze, fie prin achiziții la punctele de vânzare, fie prin retrageri la bancomate.

Deși fiecare bancă are propriile reguli pentru emiterea cardurilor de debit, în termeni generali, solicitantul trebuie să fie client al băncii, să completeze un formular cu datele personale și bancare și să aștepte aprobarea instituției pentru a primi cardul.

Odată ce utilizatorul a primit cardul, trebuie să creeze o parolă pe care să o folosească atât la bancomate, cât și la punctele de vânzare care o solicită. Din acel moment, toate tranzacțiile efectuate se vor face cu fondurile disponibile în conturile utilizatorului.

De unde știi dacă un card este un card de debit?

Din motive de securitate și pentru a putea standardiza operațiunile bancare din întreaga lume, cardurile de debit împărtășesc unele caracteristici precum materialul de fabricație (plastic) și măsurătorile (8,5 x 5,3 cm).

În plus, acestea împărtășesc și alte caracteristici:

Partea din față a cardului

  • Logo-ul băncii : vă permite să identificați rapid instituția.
  • Numărul cardului: acest număr variază, dar în general nu depășește 16 cifre.
  • Numele titularului cardului.
  • Data expirării cardului – De obicei, include doar luna și anul.

Partea verso

  • Banda magnetică : majoritatea includ în prezent și un cip electronic).
  • Cod de securitate ( CVV ) : în general, trei cifre.
  • Un panou pentru ca utilizatorul să semneze cardul.

Tipuri de carduri de debit

Acestea sunt cele mai populare patru tipuri de carduri de debit:

Card cu sistem de debit online

Este un tip de card de debit care se caracterizează prin faptul că tranzacțiile se reflectă imediat în contul utilizatorului. Este cel mai comun tip de card.

Card cu sistem de debit offline

Sunt carduri care funcționează ca un card de credit atunci când sunt utilizate la un punct de vânzare; cu toate acestea, fondurile provin din contul utilizatorului, nu din bancă. Utilitatea sa ca card de credit este doar în scopuri operaționale între punctele de vânzare și bănci.

Card cu sistem electronic de poșetă

Sunt carduri de debit care nu depind de un cont extern pentru a mobiliza fonduri, deoarece banii sunt depozitați electronic pe cipul cardului.

Card cu sistem preplătit

Acestea sunt carduri care nu necesită ca utilizatorul să aibă un cont bancar, deoarece fondurile pot fi reîncărcate direct. Această opțiune este utilizată pe scară largă atât de persoanele foarte tinere care încep în sistemul bancar, fie de persoanele care nu sunt bancare, dar care necesită un instrument pentru a economisi și a-și mobiliza banii.

Scroll to Top