Prima pagină » Ce reprezinta pozitia de Short?

Ce reprezinta pozitia de Short?

Vânzarea pe termen scurt este o strategie de investiții sau de tranzacționare care speculează scăderea prețului unei acțiuni sau al altor valori mobiliare. Este o strategie avansată care ar trebui întreprinsă doar de comercianți și investitori cu experiență. 

Traderii o pot folosi ca speculație, iar investitorii sau administratorii de portofoliu o pot folosi ca o acoperire împotriva riscului al unei poziții lungi în aceeași garanție sau în una asociată.

În cazul vânzării pe termen scurt, o poziție este deschisă prin împrumutarea de acțiuni sau alt activ pe care investitorul consideră că va scădea în valoare cu o dată viitoare stabilită – data de expirare. Investitorul vinde apoi aceste acțiuni împrumutate cumpărătorilor dispuși să plătească prețul pieței. 

Înainte de returnarea acțiunilor împrumutate, comerciantul pariază că prețul va continua să scadă și le poate achiziționa la un cost mai mic. Riscul de pierdere pentru o vânzare pe termen scurt este teoretic nelimitat, deoarece prețul oricărui activ poate urca la infinit.

Pentru a deschide o poziție scurtă, un comerciant trebuie să aibă un cont de marjă și de obicei va trebui să plătească dobândă pentru valoarea acțiunilor împrumutate în timp ce poziția este deschisă. Pentru a închide o poziție scurtă, un comerciant cumpără acțiunile înapoi pe piață – de preferat la un preț mai mic decât ceea ce a împrumutat activul – și le returnează creditorului sau brokerului. 

Comercianții trebuie să țină seama de orice dobândă percepută de broker sau de comisioane percepute pentru tranzacții. 

Deschiderea și închiderea vânzării se pot face prin intermediul platformelor de tranzacționare obișnuite cu majoritatea brokerilor. 

Cu toate acestea, fiecare broker va avea calificări pe care trebuie să le îndeplinească contul de tranzacționare înainte de a permite tranzacționarea în marjă.

Scroll to Top