Prima pagină » Charles Michel dorește ca statele UE să confiște activele rusești supuse sancțiunilor în favoarea Ucrainei

Charles Michel dorește ca statele UE să confiște activele rusești supuse sancțiunilor în favoarea Ucrainei

Ideea sa, enunţată într-un interviu pe care l-a acordat agenţiei Interfax-Ukraina, vine în întâmpinarea unei propuneri asemănătoare a preşedintelui american Joe Biden, ce are în vedere confiscarea activelor oligarhilor ruşi.

„Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să îngheţăm activele (ruseşti), ci şi să facem posibilă confiscarea lor. În opinia mea, este o chestiune de onestitate, de a face aceşti bani disponibili, în special pentru reconstruirea ţării (a Ucrainei n.red). Este o chestiune de onestitate, o chestiune de justiţie”, consideră Charles Michel.

El a adăugat că a cerut serviciului juridic al Consiliului European să vină cu ”nişte idei pentru a găsi o soluţie legală conformă principiilor statului de drept care să faciliteze şi să facă posibilă confiscarea activelor persoanelor care sunt sancţionate de UE sau de alte state din lume”.

Însă este departe de a fi clar cum ar putea chiar şi mai buni avocaţi ai UE să găsească o soluţie magică pentru a pune în practică propunerea lui Charles Michel. ”Va fi nevoie de timp (…) Este un proces lung şi dificil”, a recunoscut de altfel acesta.

Scroll to Top