Prima pagină » Charles Michel i-a promis lui Zelenski că UE va face tot ce-i va sta în puteri ca Ucraina să câștige războiul

Charles Michel i-a promis lui Zelenski că UE va face tot ce-i va sta în puteri ca Ucraina să câștige războiul

„Nu sunteţi singuri, suntem cu voi şi vom face tot ce putem ca să vă susţinem şi ca Ucraina să câştige războiul”, a spus Michel la o conferinţă de presă comună cu Zelenski.

Oficialul european s-a declarat „extrem de impresionat” de comanda personală a lui Zelenski de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie. Prestaţia liderului de la Kiev dovedeşte „curajul populaţiei ucrainene” în faţa forţelor invadatoare, a apreciat el.

Michel a susţinut că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „nu va reuşi nici să distrugă suveranitatea Ucrainei, nici să divizeze Uniunea Europeană”. El a salutat capacitatea statelor membre ale Uniunii de a lua decizii împreună, în unanimitate, privind mai multe pachete de sancţiuni împotriva Rusiei.

„Obiectivul principal este să facem ca sancţiunile să fie dureroase pentru regimul” lui Putin, a continuat preşedintele Consiliului European, promiţând că în curând vor fi vizate şi exporturile de petrol şi gaze din Rusia, aşa cum cere Zelenski.

Michel a recunoscut însă că va fi foarte greu „de schimbat comportamentul Kremlinului”. „Avem două instrumente: sprijinul pentru Ucraina şi sancţiunile. Acestea sunt instrumentele pe care trebuie să le folosim pentru a fi siguri că Ucraina câştigă războiul”, a adăugat el.

Cu acelaşi prilej, Zelenski a subliniat că aderarea Ucrainei la UE este o prioritate la Kiev, atât pentru stat, cât şi pentru „puterea poporului”.

Charles Michel vizitase ceva mai devreme Borodianka, localitate din apropiere de Kiev, unde autorităţile ucrainene afirmă că trupele ruse au masacrat civili. Oficialul de la Bruxelles a acuzat Moscova de „crime de război”.

Scroll to Top