Prima pagină » Circa 200.000 de ruși sunt încă plătiți de multinaționalele care și-au anunțat plecarea din Rusia

Circa 200.000 de ruși sunt încă plătiți de multinaționalele care și-au anunțat plecarea din Rusia

Un articol al prestigioasei publicații Financial Times arată că, în prezent, la două luni de la debutul războiului din Ucraina, companiile multinaționale din occident au încă pe ștatele de plată circa 200.000 de angajați din Rusia. Asta în ciuda angajamentelor de a opri complet producția și de a părăsi țara care a invadat Ucraina.

Multe dintre companiile care și-au anunțat plecarea din Rusia, de la McDonalds la Renault s-au angajat să plătească în continuare, complet sau parțial, salariile angajaților ruși. O analiză a Financial Times arată că peste 188.000 de persoane se află în această situație, însă numărul real ar putea fi mult mai mare dat fiind faptul că multe firme, precum KFC sau Coca-Cola, au refuzat să menționeze dacă mai plătesc sau nu personalul din Rusia.

Pe deoparte, această stare de fapt arată de ce rușii nu sunt încă speriați sau revoltați de situația în care se află țara din punct de vedere economic, iar pe de alta există riscul ca, în curând, sute de mii de angajați să rămână fără surse de venit.

Cei de la Financial Times notează că primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat recent, făcând referire la salariații multinaționalelor din zona capitalei ruse, că „aproximativ 200.000 de angajați riscă să-și piardă locul de muncă”. Edilul a explicat că autoritățile au aprobat un plan de sprijin în valoare de 3,36 miliarde de lei (41,4 milioane de dolari). ) pentru cei expuși riscului.

În timp ce angajatori precum Boston Consulting Group, Linklaters și McKinsey au găsit soluția de a își transfera unii salariați în diferite țări pentru a continua activitatea, cei cu activități în producție sau retail nu au avut această opțiune, iar lucrătorii lor riscă să își piardă locurile de muncă dacă firmele nu văd nicio perspectivă de redeschidere a activității.

Chip Bergh, directorul executiv al Levi Strauss, a declarat în această lună că producătorul de blugi își plătește în continuare cei peste 800 de angajați din Rusia. Dar el a adăugat că „așa cum merg acum lucrurile, nu sunt optimist că ne vom întoarce în afaceri în forță în curând”.

Potrivit lui Peter Finding, un avocat specializat în probleme de muncă la FisherBroyles, prinse în războiul dintre Rusia și Ucraina, companiile care și-au suspendat operațiunile sunt încă obligate să plătească angajații pentru a respecta legislația rusă. Altfel pot da autorităților ruse motive întemeiate pentru o eventuală expropriere.

Potrivit unui studiu realizat de BCG, majoritatea investitorilor cred că va dura doi până la cinci ani până când companiile occidentale se vor putea întoarce în Rusia.

În acest timp, conform lui Peter Finding, „vom vedea destul de multe insolvențe și lichidări în Rusia”. În speranța că vor evita o asemenea situație, unele companii, precum British American Tobacco, au decis să transfere afacerea către parterul rus cu care colaborează. Altele încearcă să „paseze” activitatea din Rusia către parteneri din state care nu au impus sancțiuni statului care a invadat Ucraina.

Totuși, unele companii par gata să renunțe complet la investițiile din Rusia și, prin consecință, la angajații de acolo. Conform Laurei Marie Edinger-Schons de la Universitatea din Mannheim, cea mai importantă școală de afaceri din Germania, unele companii nu vor putea face față presiunii dacă războiul va continua. În acest context, mai ales după dezvăluirea atrocităților de la Bucha, firmele par gata să renunțe la tot.

„După Bucha, sentimentele s-au schimbat vizibil. Mulți au conștientizat că (n.n. – războiul) nu este doar din vina lui Putin. Există o parte considerabilă a cetățenilor ruși care, dacă nu susțin activ, acceptă că acest lucru se întâmplă”, consideră Laura Marie Edinger-Schons.

Din nefericire, orice decizie ar lua companiile străine, o eventuală concediere în masă a angajaților ruși poate atrage după sine, în loc de o dezaprobare a deciziilor luate de Kremlin, un sentiment de respingere a occidentului.

„Mai devreme sau mai târziu vom vedea zeci de mii de oameni care lucrau în marile fabrici occidentale că ajung șomeri. Acest fapt va fi folosit ca instrument politic de guvernul rus pentru a spune «uite, acestea sunt afacerile occidentale în care nu ar fi trebuit să avem încredere”, consideră unii dintre specialiștii chestionați de Financial Times.

Scroll to Top