Prima pagină » CNP: Creştere economică revizuită în scădere semnificativă, la 2,9%. Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 9,7%

CNP: Creştere economică revizuită în scădere semnificativă, la 2,9%. Câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 9,7%

În varianta de primăvară a Prognozei pe termen mediu, CNSP arată că suprapunerea şocurilor (contextul geopolitic, majorările succesive ale preţurilor la energie şi alterarea lanţurilor globale de aprovizionare) accentuează riscurile şi incertitudinile asupra economiei, afectând totodată aşteptările pe termen scurt şi comportamentul mediului de afaceri.

Estimările publicate de CNSP sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an. Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de 1,9%.

Pentru deficitul de cont curent, CSNP prevede menţinerea indicatorului la valori ridicate în anul curent (-6,9% din PIB), pe fondul unui deficit comercial în creştere, amplificat şi de majorările de preţuri. Pe termen mediu sunt aşteptate corecţii pozitive.

Nivelul estimat al creşterii preţurilor este uşor superior prognozelor anterioare, respectiv 9,7% faţă de 9,5% pentru sfârşitul anului, şi 10,1% faţă de 9,9% ca medie anuală.

„Măsurile guvernamentale de sprijin pentru populaţia vulnerabilă luate recent, cât şi măsurile privind majorarea salariului minim în agricultură şi industria alimentară, vor determina menţinerea dinamicii puterii de cumpărare la valori pozitive (circa +0,7%), în condiţiile unei inflaţii medii anuale ridicate (+10,1%)”, precizează sursa citată.

Pentru anul 2022, câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 9,7%, până la un nivel de 6120 lei, iar numărul de salariaţi va consemna un avans de 1,6%. Rata şomajului BIM va continua să scadă în anul curent, ajungând la 5,4%.

Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%.

Scroll to Top