Prima pagină » Confederaţia Patronală Concordia: În România, 50-54% din timpul de lucru este alocat unor sarcini care ar putea fi automatizate

Confederaţia Patronală Concordia: În România, 50-54% din timpul de lucru este alocat unor sarcini care ar putea fi automatizate

„40% dintre românii cu studii superioare locuiesc în afara ţării. Între 50-70% dintre cei care pleacă din Ungaria sunt tineri cu studii superioare, între 20 şi 39 de ani, iar din Slovacia pleacă fiecare al 10-lea absolvent de facultate. Cum se schimbă percepţia despre unde şi cum lucrăm pentru companii şi angajaţii deopotrivă? Sunt suficienţi roboţii pentru a umple deficitul sau căutăm în Est pentru mai multă energie umană? Vârsta, sexul sau ţara în care te-ai născut vor mai conta în viitor ca şi criterii de angajare?”, se menţionează în raportul „Trends Shaping the Future of Work”, lansat de Confederaţia Patronală Concordia în cadrul proiectului WorkTransitionCEE, cofinanţat de Uniunea Europeană.

Conform sursei citate, mai mult ca oricând, noile direcţii de dezvoltare privind digitalizarea şi economia verde estompează linii de demarcaţie dintre muncă şi viaţa personală, dintre muncă şi învăţare, dintre statutul de angajat şi cel de antreprenor.

„Ceea ce a aduce multe oportunităţi, dar şi multe provocări într-o construcţie socio-politică a căreia arhitectură încă reflectă tipare din perioada revoluţiei industriale”, subliniază raportul.

Lucrarea a fost elaborată sub umbrela WorkTransitionCEE, proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, ce reuneşte şase parteneri sociali reprezentativi din România, Ungaria şi Slovacia, atât sindicate, cât şi patronate, pentru a înţelege mai bine riscurile, provocările şi oportunităţile din industria 4.0 pentru tranziţia muncii în Europa Centrală și de Est.

Scroll to Top