Prima pagină » Cum sa ne protejăm economiile

Cum sa ne protejăm economiile

Datele publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS) arată că inflația anuală a ajuns în luna iulie la 15%, spre disperarea românilor care se uită cu îngrijorare în portofel și își drămuiesc fiecare leu. Creșterea inflației din ultima perioadă i-a determinat pe mulți să „strângă cureaua” pentru a ține pasul cu explozia prețurilor, iar cei care au reușit totuși să pună în timp bani deoparte au constatat că inflația le-a micșorat și valoarea economiilor. Cum ne-am putea proteja în aceste vremuri „puținul” care ne-a mai rămas? Ținem banii la saltea sau în bancă? 

În opinia economiștilor, nu există o soluție universal valabilă. Depinde de înclinația către risc, nivelul venitului disponibil pentru economisire, obiectivele personale, orizontul de timp pentru care dorim să facem economii sau investiții etc. „Dar pot să spun că ar fi greșit să îi ținem «la saltea» sau să îi «aruncăm» în consum, mai ales de bunuri și servicii de care nu avem nevoie.

De asemenea, pe cât se poate, sugerez o diversificare a direcțiilor în care se fac plasamentele, nu aș miza doar pe o singură alternativă. Cel mai la îndemână este să plasăm banii în depozite și conturi de acumulare la bancă, în condițiile în care dobânzile deja au început să se miște în sus! Apoi investiții în fonduri de investiții, funcție de aversiunea față de risc”.

Acesta susține că în anumite domenii de activitate inflația se va repercuta și ca o creștere cel puțin nominală a profiturilor companiilor și asta va asigura randamente mai mari pentru fondurile de investiții. „Trebuie să devenim disciplinați în economisire dacă nu am fost până acum și unul dintre obiective ar trebui să fie acela de a strânge bani pentru «zile negre»

în perioada aceasta, pentru a ne asigura siguranța financiară. De asemenea, trebuie să fim cumpătați și să nu alergăm după plasamente cu randamente mari neapărat, riscante și pe care nu le înțelegem, ci mai degrabă pentru cele cu randamente constante, care să acopere cât mai mult din erodarea inflației și cărora să le înțelegem mecanismul de funcționare”.

Scroll to Top