Prima pagină » Cum se calculeaza DAE?

Cum se calculeaza DAE?

DAE afisata pentru fiecare produs este determinata in functie de valoarea si durata creditului introduse de utilizatori. DAE personalizata include costurile cu dobanzile si comisioanele aferente, prima de asigurare de viata si de imobil.

Primele de asigurare sunt stabilite de societatile de asigurare in functie de o serie de factori. In cazul asigurarilor de viata, acestea depind in principal de varsta si sex, in timp ce la asigurarile pentru imobil – de tipul constructiei, anul constructiei si zona de risc. In plus, bancile agreeza mai multe societati de asigurare, care au cote de prima diferite.

Pentru a oferi o imagine unitara asupra costului creditului, in cazul primelor de asigurare: ele au fost determinate ca o medie a cotelor de prima practicate de principalele societati de asigurare pentru un exemplu reprezentativ. Astfel, pentru asigurarile de viata s-a considerat ca varsta solicitantului este de 35 ani, iar polita asigura atat riscul de deces cat si de accident.

In cazul asigurarilor de imobil, cotele au fost determinate pentru un apartament la bloc, construit dupa 1980 in Bucuresti. In ambele cazuri, suma asigurata luata in calcul este valoarea creditului introdusa de utilizatori in Pasul 1 de comparare.

Pentru creditele auto, DAE nu include prima casco. Acest lucru nu afecteaza insa comparabilitatea rezultatelor deoarece nici o banca nu ofera gratuit aceasta asigurare, iar incheierea ei este obligatorie in toate cazurile.In ceea ce priveste creditele cu dobanda fixa pe o perioada limitata.

De obicei, nivelul acesteia este mai mare decat dobanda practicata initial, astfel ca includerea ei in calculul DAE este singura modalitate prin care aceste credite pot fi comparate corect.

La cardurile de credit, DAE personalizata este determinata in functie de limita de credit introdusa, pe baza urmatoarelor ipoteze: limita de credit este trasa integral la emiterea cardului si se ramburseaza in rate egale intr-un interval de 1 an.

DAE include pe langa dobanda si comisionul de emitere si administrare al cardului.

Scroll to Top