Prima pagină » Cum sunt afectate creditele acordate in trecut?

Cum sunt afectate creditele acordate in trecut?

La intrarea in vigoare, OUG nr. 50/2010 s-a aplicat atat creditelor noi cat si celor in derulare. 

Pentru contractele existente, institutiile financiare au avut obligatia ca in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei (21 iunie 2010) sa le aduca la noile standarde.

Modificarea clauzelor contractuale s-a facut prin acte aditionale, semnate de ambele parti, sau prin procedura de acceptare tacita, in situatia in care clientul nu dorea sau nu avea posibilitatea de a semna actul aditional propus.

Una dintre principalele modificari aduse a vizat zona de costuri. Daca rata dobanzii nu era exprimata in functie de un indice, bancile erau obligata sa introduca o formula clara de variatie.

Ulterior, Parlamentul a adoptat Legea nr. 288/2010 ce modifica OUG  nr.50/2010.  Principala modificare a fost ca noile reguli nu se vor mai aplica pentru contractele in derulare. 

In zona costurilor, singura prevedere mentinuta pentru toti clientii a fost eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanzi variabile, respectiv limitarea la 1% in cazul creditelor cu dobanda fixa.

Legea prevede ca actele aditionale semnate in baza OUG nr. 50/2010 vor ramane in vigoare. In schimb, in cazul actelor aditionale nesemnate de catre clienti, care au intrat in vigoare prin procedura de acceptare tacita, legea stabileste un tremen de 60 zile, in care atat clientul cat si banca pot solicita revenirea la conditiile de creditare anterioare, fara a fi necesar acceptul ambelor parti.

Scroll to Top