Prima pagină » Cunoscutul opozant rus Vladimir Kara-Murza a fost arestat preventiv până în iunie, pentru transmiterea de informații false privind războiul

Cunoscutul opozant rus Vladimir Kara-Murza a fost arestat preventiv până în iunie, pentru transmiterea de informații false privind războiul

Un tribunal din Moscova „l-a trimis pe Vladimir Kara-Murza în detenţie până la 12 iunie”, a declarat avocatul Vadim Prohorov într-comunicat postat pe Facebook.

Tribunalul a confirmat această măsură într-un comunicat publicat de agenţiile ruse de presă.

În cursul dimineţii, Vadim Prohorov a anunţat că Vladimir Kara-Murza era interogat de puternicul Comitet rus de anchetă în cadrul unei investigaţii pentru difuzarea de „informaţii false” despre armată.

Difuzarea de „informaţii false despre utilizarea forţelor armate ruse” se pedepseşte în Rusia cu 15 ani de închisoare, potrivit unui nou articol al codului penal adoptat la începutul lui martie de autorităţile ruse.

Autorităţile şi-au consolidat arsenalul legal pentru a controla comunicarea cu privire la operaţiunea militară din Ucraina. Alte anchete similare au fost deschise împotriva unor critici ai conflictului.

Folosirea cuvintelor „război” sau „invazie” pentru a descrie intervenţia în Ucraina este suficientă pentru a fi trimis în judecată.

Vladimir Kara-Murza, 40 de ani, a criticat în repetate rânduri intervenţia militară în ultimele săptămâni, mai ales pe reţelele sociale.

Chiar înainte de plasarea sa în arest preventiv, el se afla în spatele gratiilor după ce a fost condamnat pe 12 aprilie la 15 zile de închisoare pentru „nesupunere faţă de forţele de ordine”.

Acest fost jurnalist a fost apropiat de oponentul Boris Nemţov, asasinat nu departe de Kremlin în 2015. El a lucrat şi pentru organizaţiile lui Mihail Hodorkovski, un fost oligarh rus devenit critic al lui Vladimir Putin.

Vladimir Kara-Murza, care este unul dintre ultimii opozanţi majori care trăiesc în Rusia, susţine că a fost otrăvit de două ori, în 2015 şi 2017, din cauza activităţilor sale politice.

Scroll to Top